Нови 48 потребители с патронажа грижа в община Елена

Във връзка с пандемията от COVID 19 Община Елена разшири обхвата на социалните услуги, които предоставя по съвместния проект с общините Лясковец, Стражица и Златарица за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Допълнителният проект на община Елена по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. осигурява услуги в домашна среда на хора от уязвими групи и е безвъзмездно финансиран с 53 772 лв.

Услугите са насочени към възрастни над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства, както и за поставени под карантина от здравните власти. Чрез осигуряване на услуги в домашна среда ще бъдат ограничени контактите между хората и ще се осигури подкрепа на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от коронавируса.

Дейностите по проекта стартираха в началото на месец май и ще продължат до края на годината. От услугите се ползват 48 потребители от общината. Девет безработни лица са назначени по трудови договори на 8 часа на длъжност работник, изпълняващ доставки по домовете. Новоназначените са ангажирани с доставка на лекарства, храна, продукти от първа необходимост, помощ при заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги. По проекта ще бъдат финансово обезпечени транспортът, личните предпазни средства и дезинфекциращите препарати за персонала, предоставящ услугите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"