Няколко села във Врачанско все още са без ток

След първия за тази зима обилен сняг врачанско село може да остане без ток дни наред заради тежка авария в електропреносната мрежа. Хората там са без електроснабдяване, вода, телефони и интернет. Носят си вода от местен извор, светят си със свещи, раздадени от кметството, и се молят някой да не се разболее, защото няма как да извикат линейка, предаде Нова телевизия.

В село Ботево хората не успяват да заспят вече второ денонощие заради студа и тъмнината в домовете си. „Възрастни хора, малки деца. Живи хора сме! Ние не сме животни. Ние сме хора!”, казва кметът на Ботево Соня Ботева.

„Чакаме помощ и от страна журналистите, защото те останаха единствените, на които човек може да повярва”, допълва Кирил Чимширски.

Другата им вяра се изгубила в нощта, в която опитвали да убедят децата си, че нямат ток. Te обаче не им повярвали, че са на тъмно, защото от сайта на ЧЕЗ ставало ясно, че електрозахранването не е аварийно прекъснато.

„В определен момент населените места са захранени с напрежение. При нова авария се стига до прекъсване на захранването, което своевременно се отразява. Може би, информацията в сайта е била във времето, когато селата са били захранени”, обясни Бойко Чавдаров - мениджър „Управление на активи” в ЧЕЗ.

Хората обаче са категорични, че след снеговалежа токът е пуснат едва в петък вечерта.

Електричество и вода няма и в Горно Пещене. Кметският наместник успява да спре на стоп случайно минаващ авариен екип на ЧЕЗ. „Казаха ми, че нещата са по-сериозни и, че няма да има ток до сряда”, посочи Доля Иванова.

„Ние срокове не даваме. Ще работим до пълното възстановяване”, добави Бойко Чавдаров от ЧЕЗ.

Местните се страхуват и когато пътуват по единствения път към Враца, защото той е силно стеснен от паднали преди две денонощия по шосето дървета.

Без ток, вода и комуникации остават селата Тишевица и Вировско.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"