Няма ешерихия коли във водата на Перник

Няма ешерихия коли във водата в Перник, показват окончателните резултати от пробите.

Окончателно: водата в Перник е годна за пиене. Това съобщи за Канал 3 главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му няма място за паника, че във водата има други бактерии. 68 километра от водопреносната мрежа в града спешно трябва да бъдат подменени, съобщи кметът Станислав Владимиров.

Резултатите от 16 точки от които бяха взети проби за водата показват,че няма наличие на бактерии в нея и е годна пиене.

"Навсякъде водата отговаря на изискванията за питехйни нужди, включително и от района, където беше регистрирано замърсяването. Към момента няма проблеми с питейната вода, от гледна точка на нейното качество", каза Кунчев за Канал 3.

Той отрече да има връзка между качеството на водата и случаите на приети пациенти в инфекциозното отделение на пернишката болница:

"Не може да се твърди, че това е от консумация на вода. В сезона на вирусите сме, много често подобна клинична пътека е в следствие на вируси".

В спешен порядък трябва да се подменят 68 километра от ВиК мрежата в града посочи кметът Станислав Владимиров.Той обаче не се ангажира със срок кога ще стартират дейностите както и работата по водния проект на града.

"Извън водния проект на града, с премиера говорих и му дадох информация коя е най-критичната водна структура. От негова страна има желание и зелена светлина за спешна подмяна на водопреносната и канализационната мрежа. Днешния приток е 150 м в секунда. Това е благодарение на валежите от последните дни", сподели Владимиров.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че решението на кризата в Перник е да се изгради изцяло нов водопровод. А заради аварии днес повече от половин ден вода нямаше в селата Люлин и Бучино, както и пернишния квартал Църква. Кметът коментира и предстоящото шествие в града утре, готвено от перничани в социалната мрежа.

"Призовавам сега е време за работа, всички сме гневни, ако се бяха предприели мерки по-рано, нямаше да сме изправени сега пред това изпитаните. Нека цялото това нещо е в рамките на закона. Голям обем работа, с по- малко емоции", каза още кметът.

Продължава проверката на икономическа полиция и прокуратурата за водната криза в града. Тя беше разпоредена от премиера Бойко Борисов преди дни. Междувременно кризисният щаб удължи бедственото положение с още 30 дни. Той беше въведен преди седмица заради недостига на вода.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"