Общинските съветници от БСП: В предложената актуализация на бюджета на СО не влизат антикризисните мерки и тя става ненужна на този етап

Групата на социалистите в СОС не подкрепи доклада на Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП – София Калоян Паргов напомни на кмета, че бюджетът е дело на целия СОС, а не само на администацията на Столична община

Общинските съветници от групата на БСП не подкрепиха предложената актуализация на бюджета на СО на днешната сесия на СОС. Основната причина за това е фактът, че във внесения доклад на кмета Йорданка Фандъкова не влизат антикризисните мерки. Според социалистите, по този начин актуализацията става ненужна на този етап.

"Не зная защо беше това желание на уважавания от мен кмет сега да внесе подобна актуализация и да предизвика тази буря в чаша вода, коментира лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. - Бюджетът е политика, актуализацията му също трябва да бъде политика, а не просто счетоводна сметка на 2-3 страници, каквато ни предложиха днес. През последните 4 седмици редовно и много ясно заявяваме, че сме готови всички заедно в СОС да работим върху актуализацията на бюджета. По примера, който беше даден с работната група за антикризисните мерки. Актуализацията трябваше да бъде насочена към хората. Защото държавата и общините, в случая СО като най-голяма и богата, са длъжни да поемат по-голямата част от социалната цена, която обществото ще плати в кризата".

Калоян Паргов изрази разочарование, че призивът политиците да бъдат отговорни държавници е останал само една куха фраза. "При представянето на доклада кметът Фандъкова говори за бюджета като за "нейния бюджет". Не! Бюджетът е на всички софиянци. Затова апелирах към нея: Добре започна в началото на извънредното положение, нека да не абдикира точно сега! Времето в момента изисква друго поведение. И не бива кметът да действа само с мисълта за това какво ще каже Паргов или Лалов, а как ще се почувстват хората от работата й. Защото на предишната сесия всички й гласувахме попълнен чек, за разлика от онова, което получи премиерът Борисов в парламента. Отговорното държавническо поведение изисква бюджетът и неговата актуализация да бъдат дело на целия СОС. Защото това не е обикновена счетоводна сметка на администрацията на Столична община. И още нещо ще препоръчам – нека престанат излишните словоблудства на гърба на БСП от страна на разни съветници, само и само да защитят местата си в листата на ГЕРБ, които получиха миналата година на изборите".

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова заяви, че не е съгласна с предлаганата философия при актуализацията на бюджета на Столична община. "Тази философия се изразява само в едно счетоводно изравняване на намалените приходи и съответно намаляване на разходната част", обясни тя.

Милка Христова добави, че извършената актуализация липсват каквито и да било предложения, пряко свързани с действия, наложени от извънредното положение. "Ще дам само няколко примера, каза заместник-председателят на групата на БСП в СОС. - Говорим, че здравеопазването е в центъра на нашето внимание. Но онова, което приехме като мерки на предходната сесия при актуализацията на бюджета сега не го обезпечаваме финансово. Предвидените средства за общинските болници и ДКЦ-тата в досегашния бюджет по никакъв начин не се променят. С колегите от групата на БСП категорично не сме съгласни и с актуализацията на разходната част. В предизборната кампания само преди няколко месеца водещ лайтмотив на всички политически партии бяха районите и кварталите и в частност подобряване на състоянието на инфраструктурата им. Нещо повече - при приемането на бюджета на СО през януари управляващите увеличиха два данъка - върху сделките за възмездно придобиване на имущество и за МПС. Един от основните аргументи беше, че 10 милиона от приходите от тези увеличени данъци ще бъдат заделени за подобряване на вътрешнокварталната улична мрежа. Какво се случва сега? Точно в тази дейност се намаляват разходите с 5,5 милиона. Отпада и ремонтът на улица "Народно хоро" в район "Овча купел". А за текущи ремонти и абонаметнта поддръжка на вътрешнокварталната улична мрежа разходите намаляват със 7 милиона. Кметът Фандъкова каза, че инвестиционните проекти само ще бъдат отложени. За мен съкращаването на тези 7 милиона не са отлагане. Тези 7 милиона няма как да бъдат наваксани и трудно преодолимият лунен пейзаж, който представлява вътрешнокварталната улична мрежа в София, ще се запази и тази година. Как всичко това се вписва в един от основните приоритети - екологията и в частност чистотата на въздуха в града?!".

Милка Христова посочи намаляването на разходите за районите "Кремиковци" и "Сердика" като друг аргумент за това групата на БСП в СОС да не подкрепи актуализацията на бюджета. "За подобряване на инженерната и социална инфраструктура в тези райони бяха предвидени 900 000 лева. Това е своеобразна екологична индулгенция от страна на СОС към тези райони, които имат основен дял в дейността по управление на отпадъците. Ние го дължим на хората, които живеят в тези райони", коментира тя.

Заместник-председателят на СОС от БСП заяви също, че категорично подкрепя позицията на Гражданския съвет към кмета на "Овча купел" във връзка със съкращаването на предвидени средства в бюджета за два обекта на територията на района. "Петицията на гражданите е подписана до момента от 1200 души. Не съм съгласна, че банята в "Горна баня" може да бъде разглеждана като обект, който не е толкова важен за София, заяви Милка Христова. - Това е паметник на културата, а безхаберието към него продължава години наред. Като добавя, че предлаганата актуализация на бюджета много сериозно ощетява район "Овча купел", няма как да приема за нормално това и да подкрепя подобно решение".

Заместник-председателят на групата на БСП в СОС Иван Таков също изрази разочарование от предложения от кмета Фандъкова доклад за актуализация на бюджета на СО. "В началото на мандата тя призова СОС за обединение около важните за града въпроси, коментира той. - Разбира се, както всяка година, управляващите пренебрегнаха предложенията на БСП за бюджета. През март се случи чудо – сформираха работна група с представители на всички политически партии. И наистина постигнахме обединение около един доклад с антикризисни мерки, който беше приет с абсолютен консенсус. Кметът Фандъкова остана доволна от свършеното от работната група. Но със случилото се с доклада за актуализацията на бюджета се получи директен конфликт между говоренето и действията й. Опозицията не беше потърсена за консултации, което за мен е проява на лош вкус. В нормално време може би бих го разбрал. Но в настоящата ситуация това изобщо не е в полза на софиянци. В този доклад не виждам да са намерили място антикризисните мерки, а много ми се искаше да ги има, че и някои допълнителни. Но не! С колегите от БСП имахме готовност да подкрепим този доклад, стига антикризисните мерки да бяха намерили финансово изражение в актуализацията на бюджета. Вместо това, необяснимо за нас, се посичат парите за ремонт на вътрешнокварталната инфраструктура, както и допълнителните срества за кварталите "Кремиковци" и "Сердика". Причините да не подкрепим този доклад са съвсем обективни, а не политически".

Според общинския съветник от БСП Альоша Даков актуализацията на бюджета е изключително несправедлива с орязването с 80% на разходите за подобряване на инженерната и социална инфраструктура в районите "Кремиковци", "Враждебна" и "Сердика". "Остават само 200 000 лева. Изключително разочароващо е предложението на кмета Фандъкова, коментира той. - Убеден съм, че тя е имала повод много пъти да работи с хората от тези райони и познава проблемите. Призовавам кмета да даде обяснение защо е предложила такова драстично намаление. Не приемам и обвиненията, че опозицията няма предложения и доклади, а още по-малко твърденията, че сме били мързеливи. Още от декември миналата година има конкретен доклад, внесен от цялата ни група, свързан с проблемите на чистотата".

Общинският съветник от БСП Николай Николов попита какво налага точно сега да бъде правена актуализация на бюджета на СО, а не след 2 месеца. "Ясно ли им е на управляващите какво правят и какво искат да направят? Те предложиха да предприемем действие при пълна неяснота на положението, липса на каквато и да е прогноза и с намек, че след няколко месеца може да стане известно, че ситуацията е много по-драматична, отколкото сме си представяли, коментира той. - Така ще правим актуализации на бюджета на всеки два месеца, а може и по-често, тъй като кризите имат свойството да акселерират, тоест да се ускоряват. Никой, включително и най-подготвените световни експерти, не може да ни каже какво да очакваме. Управляващите в СО обаче предприемат действия със самочувствието, че всичко им е ясно. Подходът е грешен и няма как да подкрепим подобен доклад за актуализация на бюджета".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"