Общо 288 досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки наблюдава Апелативна прокуратура

За периода от 28 април до 11 май, Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор нови 74 досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела от началото на обявяване на извънредното положение стават общо 288 дела.

Новообразуваните дела, взети на специален надзор, са за нарушаване на мярка - поставяне под карантина или за преминаване през изграден от органите на МВР КПП, без неотложност на пътуването, чрез деклариране на неверни данни, като делата са на: РП – Плевен /28 бр./, РП-Русе /19 бр./, РП – В.Търново /7 бр./, РП – Г. Оряховица /9 бр./, РП – Свищов /3 бр/, РП – Ловеч /4 бр./, РП Габрово /3 бр./ РП – Севлиево /1 бр/.

От всички наблюдавани дела, най-много досъдебни производства за нарушаване на извънредните мерки се водят в РП – Плевен /105 бр./, РП- Русе /52 бр./ и РП-В. Търново /38 бр./, а най-малко е броят им в РП- Троян и РП Тетевен – по 3 бр.

Привлечените в качеството на обвиняеми лица са предадени на съд и първите от тях са осъдени по повдигнатите им от прокуратурата обвинения за нарушаване на карантинните мерки.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че напускането на дома през периода на карантина от лицата, по отношение на които е определена такава мярка, както и декларирането на неверни данни при преминаване на КПП, изградени от органите на МВР, е престъпление, наказуемо с лишаване от свобода до 5 години и глоба.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"