Окръжният прокурор на Плевен за боклука от Италия: Има нарушени изисквания за съхранение на отпадъците

При огледа сме установили, че видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъците. Това каза пред БТВ окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова по повод проверката на полицията за незаконен трафик на боклук от Италия, съхраняван на територията на града.

При мащабна полицейска операция е проверен завод за отпадъци със съмнения за незаконен трафик на 9000 тона боклук от Италия, стана ясно вчера. От МВР се натъкват на депото, когато полиция и прокуратура влизат в завода. Открити са неопасни отпадъци - пластмаса, метал и хартия.

Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Нашите власти ще търсят и връзка със задържаната влакова композиция от италианските власти край Милано.

Разследването е започнало на 30 декември 2019 г., уточни окръжният прокурор, с оглед на депото, каза Ваня Савова. Видимити нарушения при съхранението са, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци, уточни Савова.

На разпит са привикани четири служителки от РИОСВ - Плевен, които са изготвили протоколите, че в обекта всичко е наред. За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите.

Проверява се и разрешение за опасни отпадъци, каза още окръжният прокурор на Плевен.

"Не е възможно този боклук да се изгаря в ТЕЦ "Плевен", защото той работи с газ и няма инсталация за горене на твърди отпадъци. Категорично също тези отпадъци не се возят на новоизграденото с европейски средства депо за преработка на твърди битови отпадъци край село Буковълк", категоричен е кметът на Плевен Георги Спартански.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"