И минералните басейни ще работят, но без спа

Чадърите на половин цена през това лято

Само ден, след като указа на бранша, че минералните басейни не трябва да работят като мярка за неразпространение на коронавируса, от Министерство на туризма публикуваха окончателните си препоръки, които са променени след съгласуване с бранша. От текста става ясно, че самостоятелните басейни, включително и минералните такива ще могат да работят през това лято, но без спа съоръженията към тях.

Освен това от текста става ясно, че до втора заповед на министъра на здравеопазването в вътрешните басейни и детски центрове в хотелите ще останат затворени, за да се предотврати струването на хора. Мярката е валидна и за дискотеките. Остава изискването хотелите да осигурят с 10 на сто повече маски, отколкото са евентуалните им клиенти при пълен капацитет, който ще функционира и да раздават такива безплатно на посетителите. Всеки гост ще намира в стаята си една маска и един чифт еднократни ръкавици.

Хотелите ще трябва да се снабдят и с „достатъчно термометри“, които да се ползват от персонал и туристи при нужда. Ще трябва да се приемат предварително и процедури как ще се реагира в случай на заразени гости, както и да се осигури стая, в която те да бъдат изолирани при нужда. На рецепцията трябва да бъде поставен надпис колко хора максимално могат да бъдат настанени в хотела.

Гостите ще бъдат регистрирани максимум по двама, като освен това в хотелите ще се спазва задължителната социална дистанция от 1,5 метра.Ще има и правила за максимален брой гости, които да ползват едновременно асансьорите. Ще се насърчава електронното плащане вместо това с пари в брой. Дезинфекцията на общите помещения ще става минимум веднъж на час, а на рецепцията – след всеки гост. Спалното бельо в хотела да се пере на минимална температура от 60 градуса, с добавяне на допълнителен дезинфектант, съветват от Министерство на туризма.

Остава изискването служителите да следят гостите за евентуални признаци на заболяване и да докладват на ръководството. Гостите ще бъдат насърчавани да си мият ръцете, става ясно още от указанията. От новите текстове става ясно, че все пак в хотелите ще има машини за кафе и за вода за общо ползване, но те трябва да се почистват и дезинфекцират „след всяко обслужване“. Традиционният „ол инклузив“ ще бъде заменен от вариант, при който гостите избират от бюфета, но порциите им се окомплектоват от персонала и при задължителна преграда между гостите и храната. В ресторантите, чиито само открити части ще работят, ще може да се поръчва и от меню за деня или предварително избрани ястия. Конференции и събития ще се провеждат само на открито.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"