Палави премиери управляват държави

Крият тъмни петна в биографиите си

Изгарят заради купони и маскарадни костюми

Да си политик никога не е било лесно, особено сега, в епохата на интернет, когато всяка погрешна стъпка веднага става достояние на обществеността и повод за скандали.

Може да се каже, че човекът, сътворил най-много гафове и в политиката, и в личния си живот, е бившият премиер на Италия Силвио Берлускони. Той стана известен с “бунга-бунга” партитата си, които организираше на вилата си. На секс-вечеринките канеше политически партньори, представители на бизнес средите и други влиятелни хора, които се забавляваха от стриптийзьорки, облечени като медицински сестри, стюардеси и монахини, някои - непълнолетни.

Това показва, че и министър-председателите са хора и не са застраховани откъм грешки. Важното е да умеят да ги преодоляват и да не оставят да се отразяват на управлението им. Доказва го историята на няколко премиери, били или стоящи в момента на високия пост.

Раздухаха изневярата на Лиз Тръс

Лиз Тръс изневерила, но ѝ простили.

През тежък период минава в момента новият премиер на Великобритания Елизабет Тръс. Едва встъпила в длъжност, медиите се втурнаха да ровят в миналото ѝ. И намериха интересни неща. Тя е на 47 години и има две дъщери тийнейджърки. Завършила е Оксфорд. Била е министър на околната среда. Става първата в историята жена лорд-канцлер. В свободното си време обича да прави понички и кроасани. Като ученичка се занимавала с градинарство. С удоволствие пее караоке. Сред любимите ѝ парчета е The Time Of My Life, познато от филма “Мръсни танци”. Именно тази песен наследничката на Борис Джонсън изпълни на конгреса на консерваторите миналата година.

Тези неща обаче не вълнуват жадната за сензации публика. Тя се интересува повече от това, че в младостта си Лиз е либерал, иска събаряне на монархията и легализация на леките наркотици. Прави фактологични грешки, когато разсъждава за география и история. Сменя една партия с друга. И най-сензационното - през 2006 г. изневерява на съпруга си Хю О’Лиъри с женен парламентарист от Консервативната партия, което едва не ѝ коства нейното избиране за депутат три години по-късно. Хю обаче ѝ прощава и запазват брака си. Той не се бърка в политическата кариера на жена си и предпочита да стои на заден план.

Пандемията взе главата на Борис Джонсън

Борис Джонсън си напусна поста със скандал.

Предшественикът на Лиз Тръс - Борис Джонсън, определено не може да бъде наречен тих и добродушен. Още от първия ден като министър-председател той си позволи резки изявления и необмислени решения.

Джонсън беше най-силно критикуван през 2020 г. Когато светът беше обхванат от пандемията от коронавирус и всички британци се самоизолираха у дома, той дори не помисли за безопасността. Оказа се, че докато болниците търсят къде да настанят всички заразени, премиерът организира партита за официални лица в резиденцията си, наречени “винени петъци”.

Първоначално правителството се опита да отрече, но журналистите намериха доказателства. Няколко вестника се сдобиха със снимки на Джонсън и приятелите му, които си прекарват добре заедно и не мислят за социална дистанция. Партитата се провеждаха многократно и не бяха спонтанни, а съвсем планирани. Джонсън изпращаше покани до официални лица с прав текст: “Донесете алкохол, ще пием в градината”. По-късно той се извини и призна, че си е взел поука, но публичното разкаяние не спаси кариерата му - страната така и не прости на премиера си и тази година той подаде оставка.

Обявиха гримирания Джъстин Трюдо за расист

През 2019 г. на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо му се наложи да се извинява публично. Това стана, след като в мрежата изтекоха негови снимки от студентските му години. На един от купоните той, все още не подозиращ, че един ден ще заеме важния политически пост, се е костюмирал като Аладин. Обул е широки панталони, вързал е чалма на главата си, а за да си придаде още по-ориенталски колорит, е потъмнил кожата си. Снимките публикува сп. Time точно седмица, след като той започна кампанията по преизбирането си на поста.

Политикът не се опита да шикалкави и призна - да, така е било. Той потвърди, че през 2001 г. е използвал грим за тематичната вечеринка “Арабски нощи”, но сега смята, че е сбъркал - просто не е разбирал, че костюмът му може да се свърже с дискриминация. Тази история като че ли отдавна е забравена и Трюдо запази поста си, ръководейки и досега страната, но от време на време някой от противниците му я изважда на бял свят и не пропуска да го нарече расист.

Заподозряха Сана Марин, че взема наркотици

Сана Марин се разплака пред финландците.

Най-големият политически скандал това лято се разрази около министър-председателя на Финландия Сана Марин. Неочаквано в мрежата се появиха няколко видеа, на които тя се весели в нощни клубове със свои приятели. Дамата пие коктейли, танцува и си прави селфита - нищо повече от това да разтоварва напрежението в края на тежка седмица.

Много жители на страната порицаха Сана Марин за поведението ѝ. Те смятат, че то е неприемливо за министър-председател и Сана трябва да се държи по-прилично, например да пие чай вместо “Куба либре”, да не носи минижуп, а най-добре да си стои вкъщи...

Според някои жената злоупотребява със забранени субстанции и поискаха тя да си направи тест за наркотици. Наложи се Сана да се съгласи. Резултатът се оказа отрицателен.

“Иска ми се да вярвам, че хората ще гледат какво правим на работа, а не какво правим в свободното си време. Аз съм човек. Понякога също жадувам за радост, светлина и забавление в тези тъмни облаци! Но не пропуснах нито един работен ден! Нито една задача не съм оставила неизпълнена - и тази няма да оставя, защото всичко това ще мине. Заедно трябва да направим тази страна още по-силна.” С тези думи Марин се обърна към жителите на страната и се разплака в края на речта си.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"