Палестинците отрязаха плана на века на Тръмп

Проектът критикуван, че следва израелските искания

Абас: Ерусалим и правата ни не са за продан

Турция го нарече „мъртвороден”

Палестинците отхвърлиха предложението на US президента Доналд Тръмп за решаване на израелско-палестинския конфликт, наричан още план на века. Макар той да предвижда създаване на палестинска държава и замразяване на израелската заселническа дейност за 4 години, в по-голямата си част сделката следва израелските интереси и налага на палестинците да направят значителни отстъпки.

„Моята визия предвижда печеливша възможност и за двете страни”, обяви Тръмп на пресконференция в Белия дом, на която представи плана си в компанията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Сред акцентите в плана на Тръмп е Ерусалим да остане „неделима” столица на Израел, както и еврейската държава да запази суверенитет над изградените вече селища на Западния бряг (за над 400 000 души), които са незаконни според международното право. Израел ще контролира и цялата долина на река Йордан, а под палестински контрол ще са някои части на Западния бряг, които обаче ще са напълно заобиколени от Израел.

„Казвам на Тръмп и на Нетаняху - Ерусалим не е за продан, нашите права не са за продан и не могат да бъдат обект на пазарлъци. И вашата сделка, тази конспирация, няма да мине”, отсече палестинският президент Махмуд Абас.

Остра реакция срещу плана дойде и от Турция, чието МВнР го нарече „мъртвороден”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"