Партиите вече доят две крави

Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

След Нова година ГЕРБ обещават дебати по темата

Партиите си вдигнаха субсидиите от 1 лев на 8 лева. В същото време те се направиха на ударени и продължават да получават безлимитни дарения от бизнеса. Има мъгляви обещания, че след Нова година ще се направят промени в Закона за политическите партии, но дотогава всяка формация, събрала над 1% от гласовете на парламентарните избори ще дои две крави - държавната хазна и частните фирми.

От БСП бяха внесли предложение в бюджета субсидията да се вдигне на 8 лв. и да се върне забраната за финансиране на партиите от бизнеса. При третото гласуване обаче остана само първата част от предложението на БСП. Така от началото на 2020 година от държавната хазна ГЕРБ ще вземат по 9 178 336 лв., БСП по 7 643 920 лв., Обединените патриоти - 2 548 104 лв., ДПС - 2 527 808 лв. и “Воля” - 1 165 096. Няма проблеми физически и юридически лица също да дават своята лепта за любимата партия, и то не само преди избори. Законът за политическите партии разрешава това.

Той бе променен през юли, тази година, когато по настояване на ГЕРБ субсидията за партиите от 11 лв. бе намалена на 1 лев. По настояване на ДПС орязването на парите от хазната за политическите формации бе компенсирано с възможност за приемане на дарения, без ограничения. Единственото условие бе получените суми, както и дарителите да бъдат подавани в Сметната палата.

Пред “Труд” депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира, че предстоят дебати по темата за финансирането на партиите, както и поредни промени в Закона за политическите партии. Той припомни, че ГЕРБ обявиха, че не приемат пари от частни и юридически лица. Съпредседателят на “Обединени патриоти” Валери Симеонов е категоричен, че трябва да има таван както за държавните субсидии, така и са спонсорството от бизнеса.

Според зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, след вдигането на субсидията на 8 лева, възможността за финансиране на партиите от бизнеса трябва да отпадне.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"