Пентюро поведе след ерата „Хиршер“

Алекси Пентюро спечели първото състезание за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини – гигантския слалом в Зьолден (Австрия). Французинът показа, че има сили да изпълни заканата си да замести достойно на върха досегашния хегемон Марсел Хиршер, който се оттегли.

Домакините се справиха отлично с организацията на състезанието, въпреки че топлото време ги подложи на сериозно изпитание. На практика сняг имаше само на пистата за състезателите и още няколко трасета. Но покривката се оказа достатъчно здрава, за да устои дори на острите завои на мъжете ден, след като понесе дамския старт. А сред публиката имаше предостатъчно фенове по къс ръкав – необичайна гледка за ски състезание.

Първият старт след ерата „Хиршер“ оправда очакванията да се превърне в люта битка за превъзходство от самото начало на сезона. Големият губещ бе Хенрик Кристоферсен, който се очаква да е основният съперник на Пентюро в генералното класиране. Норвежецът остана едва 18-и, на малко повече от 2 секунди след победителя. Американският ветеран Тед Лигети пък напомни защо го наричаха Мистър Гигантски слалом като с невероятен втори манш се нареди пети. Жан Кранец осигури подиум за Словения с трето място, но нямаше как да се опре на французите, чиито ски бяха най-бързи този ден. Лоак Меяр имаше добра изходна позиция за атака на челото, но отпадна. Матьо Февр обаче избухна със силно каране следобед и се добра до второто място – точно както и доскорошната му приятелка Микаела Шифрин ден по-рано.

„Първият манш ми беше много силен, беше важно, че не направих никакви грешки“, заяви Пентюро след победата.

Американски треньори детронирали Шифрин

Американски треньорски дует е в основата на феноменалния възход на новата сензация Алис Робинсън към върховете на женските ски. 17-годишната новозеландка, спечелила гигантския слалом в Зьолден, работи с Крис Найт и Джеф Фъргъс. Двамата са били начело на дамския тим на САЩ в различни периоди и са подготвяли Линдзи Вон, Джулия Манкузо и Микаела Шифрин. Тандемът пое подготовката й преди началото на сезона, но и дотогава тийнейджърката впечатлянаше с постиженията си – №1 в света за девойки и второ място в гигантския слалом на Световната купа. „Знаят как да настроят спортистите за състезание“, призна Алис.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Атанасов

Този уебсайт използва "бисквитки"