Пералнята на Баневи въртяна и от свекървата (обзор)

Фамилията ще отговаря за пране на близо 1 млрд. 200 млн. лева

Мария Банева - 78-годишната майка на Николай Банев, е обвиняема за участие в организирана престъпна група, заедно със снаха си Евгения. Фамилната банда ще отговаря за присвоявания, данъчни престъпления и пране на пари в колосални размери - 1 млрд. 200 млн. лева. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев, след като от Франция бяха върнати Николай и Евгения Баневи.

Заради напредналата възраст на Мария Банева, спец­прокуратурата ще я остави на свобода срещу парична гаранция, но за Николай и Евгения днес ще бъде внесено искане за постоянно задържане под стража.

Днес по обед Евгения и Николай Баневи бяха върнати с два различни полета от Франция с прекачване в Германия през летищата в Мюнхен и Франкфурт. Експерти обясниха, че мерките за сигурност забраняват в самолет да пътува повече от един конвоиран.

Репортерски екипи напразно чакаха на аерогара „София”, но успяха да снимат само как в далечината първо съпругата, а после и мъжът й, обградени от полицаи, са свалени от стълбичката на самолета. На пистата двамата бяха качени в арестантски коли и откарани до гишетата на „Гранична полиция”, а оттам - до следствените килии. По-късно от прокуратурата и МВР разпространиха кадри от пристигането, на които криеха лицата на милионерите.

Още на 21 октомври, при задържането им в Ница, съпрузите бяха обвинени задочно за присвоявания, данъчни престъпления и пране на пари, свързани с приватизирани от тях предприятия. Днес - на родна земя, спецпрокуратурата им предяви 5 нови, прецизирани обвинения (виж стр. 3) за 7 престъпления от общ характер (избягването на данъчни задължения е в 3 случая). Най-фрапиращо от тях е обвинението за пране на пари - за близо 1 млрд. и 200 млн. лв.

„Това са пари, отивали в офшорни сметки и ние сме поискали съдействие от властите в различните страни”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Засега обвиненията са за период от 2005 г. насам и за 4 източени предприятия - „Полимери” в Девня, Химически завод „Панайот Волов” в Шумен, „Елма” в Троян и „Топлофикация Казанлък”.

Гешев обясни механизма на действие на приватизаторите Баневи така: „Влиза се в предприятието и наличните суми още с влизането са прибират кеш. Например в „Полимери” свидетели твърдят, че е имало суми от милиони долари, налични в касата, които били прибрани. След това започва това, което наричаме източване. Лека полека едно работещо предприятие се източва - парите вече влизат не в него, а в лични контролирани офшорни сметки. Предприятието започва да закъсва, след което всичко, което е като актив по различни начини и с неистински документи отива към тези лица. Пасивът остава за сметка на дружество и накрая откровено започва да се реже на скрап”, добави зам.-главният прокурор.

 

Мария - пчелата майка при приватизацията

Възрастната жена работела 34 години в областта на културата

Предизвика катастрофа през лятото

„Пчелата майка” - така Николай Банев наричал майка си Мария. Това е разказвала сама 78-годишната жена пред медии. „Когато започнах работа в ”АКБ Форес” създадохме офис в Хасково. Моите организационни качества и опит ми помогнаха да се включа активно в пропагандата и в подготовката на приватизацията. Синът ми ме нарича “пчелата майка”, разказва възрастната жена. Тя е родена в Любимец и е завършила българска филология. 34 години е работила в областта на културата. Според някои е била шеф на културата в Окръжния народен съвет на Хасково. Други обаче твърдят, че не е била ръководител, а е работела в Кинефикацията, а после в отдел „Култура” на общината. През последните години тя организира културни фестивали в комплекс „Русалка”, който е на сина й.

През юли т. г. тя предизвика катастрофа в Харманли и прати 19-годишен младеж в болница. 78-годишната Мария Банева шофирала автомобил „Ауди А6”, отнела предимство и ударила фолксвагена на младия шофьор. През 2008 г. тя отново отнема предимство и удря автобус.

 

Спецпрокуратурата реши

Пет обвинения за фамилията

1. За ръководене (от Николай Банев) и участие (Евгения и Мария Баневи) в организирана престъпна група.

2. За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на фирмите „Полимери” АД, „Елма”АД,”Химически завод Панайот Волов” АД и „Топлофикация Казанлък” АД в общ размер на 84 682 896 лв.

3. За избягване установяване и плащане на данъчни задължения от 231 052 лв. като управляващи на „Полимери”АД, от 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс” ЕООД и от 2 623 816 лв. като управляващи на „Елма”АД.

4. За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева.

5. За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

 

Интерпол още издирва Арабаджиеви

Вълчо в ареста, родителите му се крият

]
Ветко и Маринела Арабаджиеви

Повече от три месеца няма яснота къде се укриват Ветко и Маринела Арабаджиеви. Интерпол ги издирва от началото на септември, когато стартира акция в хотелите, офисите и домовете на семейството. По това време съпрузите бяха в имението си в Сен Тропе, откъдето изчезнали, след като научили за операцията. Според разследващите престъпната група действала от 2016 до 2018 г. по четири схеми, чрез които укривали доходи и не плащали ДДС в огромни размери, има и обвинение за пране на пари.

В края на ноември съдът остави в ареста сина им Вълчо, след като той поиска да бъде освободен, за да се погрижи за здравето си, тъй като имал проблеми с гръбначния стълб. Пред магистратите Вълчо Арабаджиев каза, че е имал късмета да се роди в семейство на заможни родители, но никога не е предполагал, че средствата, с които фамилията разполага, са придобити от престъпна дейност.

Междувременно спецсъдът запорира 12 банкови сметки и четири имота на Ветко и Маринела. В официалните регистри Ветко не фигурира като собственик на имот или моторно превозно средство. Като физическо лице съпругата му също няма автомобил.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"