Петя Аврамова: Държавата ще плати изцяло допълнителното водозахранване за Перник

София има резервни количества вода за години напред, успокои регионалният министър

В събота беше анонсирано едно ново предложение - да се използва водопроводната мрежа на София, през която да се доставя вода за Перник. "Нека да бъдем коректни. Не захранваме Перник с вода от София, а техническото предложение, което беше оценено като най-добро, това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени от водосбора на Белмекен към яз. Бели Искър като се използва като транзитно преминаване ВиК мрежата на София", обясни регионалният министър Петя Аврамова по БНТ.

За целта се изисква изграждане на допълнителен водопровод с дължина 13.5 километра, както и помпена станция в Мало Бучино. Аврамова уточни, че това е резервен авариен вариант, който ще бъде използван в тази кризисна ситуация и ще остане като резервен вариант и в бъдеще.

Работи се усилено за стартиране на строителните дейности. Поет е ангажимент проектът да може да бъде изпълнен в най-кратки срокове, да бъде издадено разрешение за строеж и да започнат и строителните дейности. Министърът на икономиката е казал, че за целта ще са необходими 45 дни. Очаква се държавното дружество "Монтажи" да изпълни проекта. Вече се работи по поръчка и доставка на материали. Очаква се проектът да струва около 25 милиона лева.

"Искам да успокоя жителите на Перник, че не се предвижда увеличаване на цената на водата и не се предвижда те да имат ангажираност към допълнителни средства, които да се заплащат във връзка с изграждането на това допълнително водозахранване, така че държавата поема изцяло финансирането на проекта", посочи Петя Аврамова.

Министърът успокои и столичани, че няма да има застрашаване на водоснабдяването на София и за години напред има резервни количества вода. Тя е на мнение, че предложението ще мине в Столичен общински съвет, защото то е добро и е технически обосновано.

"Количествата вода, които са налични в язовир Студена не дават възможност за захранване на промишлената зона, не само на "Стомана". На промишлените предприятия в Перник е направено предложение да бъдат захранен от яз. Бушляк като е взета проба от водата и ако тя удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 м водопровод", каза регионалният министър.

Аврамова обясни, че идеята за създаване на ВиК холдинг не е нова. Българският ВиК холдинг е създаден с цел координация, по-добър контрол. В него влизат акциите на всички дружества с държавно участие. Тя обясни, че няма да отпаднат водните асоциации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"