Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Oбластите Плевен и Ловеч са заплашени от трайно безводие. Заради липсата на валежи от юли, водосборите са в критично ниска точка, което затруднява нормалното водоподаване към областните центрове и към 20 селища. Водоснабдяването в двете области е в пряка зависимост от количеството подпочвени води, хванати в каптаж, и от нивата на реките Черни Осъм и Краевица, съобщи БТВ.

По тръба водата от трите източника стига до основна водоснабдителна група "Черни Осъм". Максималният обем, който водопроводът може да поеме е 900 литра вода в секунда. Когато количеството спадне под 500 литра в секунда, се налагат ограничения. От месеци водоизточниците в района изглеждат като каменни реки. В системата "Черни Осъм" влизат едва около 300 литра вода в секунда.

Плевен е на режим от месец. Водата спира през нощта, за да я има през деня. На режим са и 10 села. В града подпомагат водоснабдяването с помпени станции, но и те са на критичния праг.

Според кмета на общината за трайното решаване на проблема са нужни държавни инвестиции. "Да се направи водохващане от водите на река Черни Осъм и по този начин да се реши въпроса на Троян, Ловеч и Плевен. След няколко десетилетия до този момент само говорене, се надявам това да се случи в следващите години", заяви Георг Спартански.

Вода се губи и при течовете по остарялата водопреносна мрежа. В Ловеч режимът на водата е временно отменен. Количествата дъжд през изминалите дни обаче се оказаха недостатъчни това да се случи и в Плевен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"