Полицейски час в Китай за геймърите

Правителството на Китай въведе строги закони, които ще рефлектират пряко върху местните любители на електронни и онлайн игри. Забраната засяга непълнолетните любители на този вид развлечения, а целта е да се ограничат случаите на пристрастяване. Този вид увлечение беше добавен към Международната класификация на болестите на Световната здравна организация за първи път през юни 2018 г. Диагнозата включва „игра с натрапчиво изключване на други интереси, включително училищния и семейния живот“. За да не се стига да подобни крайности младежите в Китай под 18 години ще имат право да играят до 90 минути на ден онлайн през седмицата. През уикенда и официалните празници разрешеното време се удвоява до 3 часа. Освен това влиза в сила и забрана за игра между 10 вечерта и 8 сутринта. Предприетите стъпки са общо шест. Друга от тях удря по джобните на геймърите. Тези на възраст между 16 и 18 години имат ограничение по отношение на разходите за игри – до 400 юана на месец, което прави около 57 долара. При по-младите пък лимитът е 200 юана. Отсега нататък регистриращите се в онлайн игри ще трябва да предоставят валидна информация, включващи истинските им имена. Досега геймърите имаха възможност да дават телефон на родител или роднина, както и псевдоним. Компаниите за игри също ще трябва да контролират играчите си повече. Тези, които не отговарят на новите изисквания, могат да загубят лиценза си.

Това далеч не е първият път, когато Китай въвежда рестрикции на геймърите, припомня сайтът Pcgamer.com. Онлайн игрите търпят критики, че водят до късогледство.

„Това решение припомня отговорността на корпорациите и изпълнява задължението на правителството да контролира проблема", категоричен е говорител на страната.

Наскоро излезе статистика, според която в Китай ще има 354 милиона души, играещи РС игри. Огромният брой играчи ще превърне китайската гейм индустрия в бизнес на стойност 16 милиарда долара към същата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"