Президентът в Пловдив: Тезата за шпионажа е абсурдна и нелепа

„Изключително тежко обвинение, затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти, в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий“, заяви държавният глава Румен Радев в Пловдив в отговор на въпрос за вчерашните процесуално-следствени действия за шпионаж в полза на чужда държава. Според него тезата за шпионажа е „толкова абсурдна и нелепа, че човек даже не може и да я коментира".

„Здравият разум очевидно напуска българското политическо пространство и особено управляващите“, каза Радев в отговор на въпрос дали е атака срещу президентската институция разпитът на социолога Живко Георгиев – член на Стратегическия съвет при президента, за проведено от него социологическо проучване преди президентските избори.

По думите на Румен Радев, част от твърденията относно Живко Георгиев, свързани с разпитите, са абсурдни и нелепи. „Аз съм избран с гласовете на 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“, заяви Румен Радев.

„Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети – Шенген, Еврозоната, мониторинговия механизъм, стратегическите инвеститори, се изражда в паническо търсене на враг – и в миналото, и в настоящето, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите“, заяви още Румен Радев.

Той нарече ресора „Иновации и младеж“, който страната ни получава в новата Европейска комисия, значим, защото не мери ресорите с това, какъв обем от финансови средства ще разпределят. „Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат и колко ще разпределяме. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена и това е залегнало във всички стратегически европейски документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа“, заяви президентът.

Президентът беше в Пловдив за откриването на нов цех към Стъкларския завод, изграден от португалски инвеститор за 57 млн. лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Драганова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"