Прекият избор раздели БСП

В деня на вота съобщиха най-после бройката социалисти - 80 236

Над 50 сигнали за нередности са подадени от цялата страна до “Позитано” 20

И Лукашенко го избраха с 80 процента

Корнелия Нинова започва нов мандат като председател на БСП, но след преките избори в събота партията е още по-разделена. Това става ясно от резултатите, които Централната комисия по провеждане на избора съобщи в неделя. Право на глас са имали 80 236 социалисти, от които до урните са отишли 53 807. От тях за Нинова са гласували 43 228, което означава, че тя се ползва от подкрепата на половината партия. Общият брой на членската маса стана ясен едва в събота по обяд, което допълнително подхрани съмненията за манипулации на вота сред червените.

Над 50 жалби и сигнали за нередности са подадени в ЦКПИ. Най-честите са били за открита агитация в полза на Нинова, недопускане на застъпниците на останалите кандидати до подвижните избирателни кутии и мобилните секции и др. Председателят на ЦКПИ Емил Войнов обаче отбеляза, че сигналите са обичайни за изборен ден, както е имало такива и по време на национални избори, а “БСП показа, че е демократична партия”.
С най-много подкрепа след нинова се ползва Кирил Добрев. Той е събрал 7914 гласа или 14,9 процента. Красимир Янков има 1118 гласа, или 2,1 процента, а Валери Жаблянов е със 759 гласа, или 1,4 процента от бюлетините на социалистите.

“За Нинова са гласували половината от членовете, другата половина не е гласувала за нея. Такъв начин на избор засилва вътрешните разделения и то не по политически причини, защото беше състезание на персони, на портрети, а не на политически виждания”, заяви бившият председател на БСП Михаил Миков.

“Имаме данни, че Нинова е събирала симпатизанти с помощта на ГРАО и Гранична полиция, каза Красимир Янков. И прогнозира разпад и скандали за БСП. Кирил Добрев също изрази съмнения за честността на вота: “Имам съмнения, той и Лукашенко го избраха със 80 процента, но има хора с различно мнение”. Добрев поздрави Нинова за резултата и допълни, че основният опонент на БСП не е в БСП, а е ГЕРБ.„

Корнелия Нинова: Партията е в удивителна кондиция

Всички внушения, че БСП се разцепва, раздира се от противоречия, всеки момент ще се раздели, просто приключиха в събота след края на изборния ден. Това заяви Корнелия Нинова в първия си коментар след обявяването на резултатите от прекия избор на председател на БСП, от които стана ясно, че тя започва нов мандат като лидер. “Партията доказа, че е в удивителна кондиция, но това не е просто кондиция за един човек и единение зад един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните четири години и е желание той да продължи по същия начин”, отбеляза още Нинова. По думите є в над 1000 секции с участието на над 8000 души изборите са преминали без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи за предаване на изборните книжа.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"