Прокуратурата: В дома на Иван Димитров са открити незаконни боеприпаси

В дома на Иван Димитров са открити незаконни боеприпаси. Това стана ясно по време на брифинг на прокуратурата във връзка със задържания за убийството на Жоро Джевизов д-р Иван Димитров.

Отвертката и ножа, с които е трябвало да бъде осъществен грабежът са били открити в дрехите на убития, каза окръжният прокурор Румен Попов.

В момента прокуратурата отговаря на въпроси защо обвиняемият е задържан за 72 часа. Нямаме основание да кажем в рамките на 24 часа как върви едно разследване. Хората имат право да протестират, но и ние трябва да бъдем чути, посочи окръжният прокурор. Относно законите – те се правят в НС, не в прокуратурата. Неколегиално беше от страна на колеги юристи да дават изявления без да са запознати с разследването, каза още той.

"За 72 часа получихме какви ли не упреци. По "фактите", които уж бяха изнесени и се спекулираше ще кажа следното. Твърдеше се, че крадецът е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че е имал съучастник, че в жилището са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че оръжието е било притежание на крадеца и съучастника му. В рамките на тези 72 часа, включително и в късните часове снощи, бяха извършени множество процесуално-следствени действия. Бяха получени и много експертизи", обясни Попов.

"Установи се, че към момента на извършването на деянието не са били нито съпругата, нито двете му деца. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения. Не е имало какъвто и да било съучастник на крадеца. Опита за кражба в гаража, намиращ се в кооперацията, е извършено само от убития. Установено е от показанията на самия обвиняем", заяви прокурорът.

"При така изнесената фактология, категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък между двамата са били възпроизведени и сблъсъкът е бил в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано", каза Попов.

"Обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възпре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те - първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия. Той е бил измит", каза Попов.

"Според лелята на обвиняемия е негов приятел, обвиняемият е съобщил, че първо е нападнат с метална тръба, захвърлена по крака му, след като е бягал, втори път, че по него е хвърлена метална табела и трети път, че по него е хвърлен нож, който е лично негова собственост", каза той. "След изпразване на целия пълнител на Валтер-а крадецът е успял да избяга до мястото, където е открит. Там е издъхнал от раните си", заяви прокурорът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"