Проф. Герджиков: Няма вероятност за обявяване на нулева година в СУ

Повечето специалности в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски” ще завършат настоящия семестър дистанционно, заяви пред БГНЕС ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. дфн Анастас Герджиков.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков, няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

„Надявам се, че няма такава опасност. Ние нямаме още пълна яснота за това как ще завърши семестъра и как ще се проведе сесията, защото това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това – внимателно следим как се развива епидемията. И накрая – когато приключи след няколко дни извънредното положение, очакваме разпорежданията на министъра на здравеопазването, които ще заменят досегашните правила. Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем съответната заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения”, уточни ректорът на Алма матер.

Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е удължен до 25 май.

„Вчера се събраха деканите, които в продължение на цяла седмица обсъждаха завършването на семестъра, провеждането на изпитната сесия, студентските практики, държавните изпити, провеждането на обучението и изпитната сесия на студентите в задочна форма на обучение, кандидатстудентската кампания и редица други въпроси. Подготвихме основите на тази бъдеща заповед”, уточни той.

По особен е случаят с обучаващите се в специалност „медицина”. „Там очевидно ще трябва всички занимания да са присъствени. Ръководството на факултета реши така в самото начало и, според мен, е разумно. Те имат план как да съкратят оставащите седмици, които трябва да се наваксат, така че, ако започнат на 1 юни, вероятно до към 20 юли ще са приключили семестъра”, обясни проф. Герджиков.

Ръководството на университета търси и решение за провеждането на студентските практики по учебния план. В тази посока предложенията са няколко – те да се проведат дистанционно, където това е възможно, а в други случаи да се отложат за догодина, с промяна на учебния план.

Най-трудният въпрос засега остава предстоящата кандидатстудентска кампания. Във всички 120 специалности на Софийския университет, освен в 8, се извършва прием с държавни зрелостни изпити.

„Не е никакъв проблем, в повечето от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „медицина” и „фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”, подчерта проф. Герджиков.

Ръководството на университета обсъжда и най-добрия вариант за провеждане приема на докторанти за следващата година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"