Психолог: Ще се засилва психиатричната криза сред хората заради COVID-19

Платото на психиатричната криза заради пандемията с COVID-19 предстои и ще продължи през следващите 30 месеца, заяви психологът Христо Монов пред БТВ.

Мерките срещу разпространението на коронавируса са имали психиатричен ефект върху хората. От 12 март 179 души на възраст между 7 и 83 години са потърсили помощ от специалната секция по кризисна психология към Дружеството на психолозите в България или "Кризис съпорт тийм ЛЗ".

Над 35% са се оплаквали от тревожни състояния и необяснимо напрежение, защото ситуацията е необичайна и коренно промени начина им на живот, разказа Монов.

Кризата е изострила проблемите при хора в "гранични състояния" и е предизвикала типични за такава ситуация проблеми като семейни конфликти, злоупотреба с алкохол и лекарства, домашно насилие, каза психологът.

Висока е тревожността и за икономическите последствия от COVID-19. В края на април сред вече се наблюдава гняв и съпротива на случващото у нас, срещу това "да изпълняваш нарежданията на някаква чужда воля", заяви Монов и даде като пример реакциите на абитуриентите, които нарушават забраните за събирания.

Според него е грешка, че в Националния оперативен щаб, чиито брифинги сравни с пресконференции на траурна агенция, няма психолог, който да обяснява на членовете му "някои особености на националната психика".

"Трябва да има национална психологическа служба, която да действа в подобни ситуации", категоричен е Монов.

Кризата е показала, че ние сме крайни индивидуалисти и се надяваме лошото да ни отмине, а не мислим за опазването на другите, смята психологът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"