Психотерапевтът Мадлен Алгафари: Поговорка "Целувай детето си само когато спи" има единствено в България

Никъде другаде в света не съществува българската поговорка "Целувай си детето, само когато спи". Проблемите в българското семейство със сигурност не се дължат само на парите, а и за липса на диалог, на съзряване. Ще ми се да обобщя, без да претендирам за статистика - има една поляризация. Това заяви психотерапевтът Мадлен Алгафари по Канал 3 във връзка с двойното убийство на жена и невръстно дете от страна на бащата, опитал неуспешно впоследствие да се самоубие.

За убиеца тя предположи: "Със сигурност тези хора имат липса на любов, на внимание. Със сигурност става дума за пораснало дете, което е търпяло някакво страдание. За да е толкова разстроена ценностната ти система, за да не е на първо място човешкият живот, и да си способен на агресия, садизъм, в ранното му детство има някаква родителска некомпетентност, насилие, инциденти", анализира Мадлен Алгафари.

"Никой не се ражда с патологиите си. Хора с такава ревност не си дават сметка, затова и не търсят помощ. По-тъжното е, че когато жени потърсят терапевт, те и при терапевта се страхуват", сподели опита си Мадлен Алгафари.

"В случая тъжното е, че хора, които се държат по този начин, карат околните да се страхуват. И заради този страх те не смеят да реагират, да подадат жалба, защото се чувстват заплашени. И тогава някой стига докрай и убива", констатира тя.

Мадлен Алгафари коментира и таксиметровия шофьор, отказал да вземе детето, което впоследствие баща му застреля. "Със сигурност подобен тип поведение говори за много ниска духовна интелигентност. Да подкрепиш ближния си, защото ако един орган в тялото ни страда, страда цялото тяло. Когато живееш в усещане за изолация, злото може да съществува. Макар и да имаш лична история с много ограничения и социална олигофрения, винаги имаш шанс в някой етап от живота да ти се случи", изтъкна тя.

За жалост, посочи Мадлен Алгафари, все още в много български семейства властва насилието и боя. "Както има крайно ограничени хора с много ниска форма на осъзнатост - да знаеш какво е вярното, да нямаш криви гледни точки. Все още има такава маса семейства, в които все още се бие, в които насилието е обичаен начин на възпитание - което означава, че тези родители не са по-силни от детето си", посочи психотерапевтът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"