Радев: Дарил съм заплатата си още в началото на извънредното положение

В Деня на здравния работник и Световния ден на здравето президентът Румен Радев посети УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Президентът поздрави всички лекари, медицински сестри, медицински специалисти по случай техния празник.

"Благодаря за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в плен на болестта", каза президентът.

Радев поздрави професор Балтов и неговия прекрасен екип "за навременните мерки, за перфектната организация, за това, че в едни много кратки срокове са успели да изградят на инфекциозно отделение, да усилят дихателната реанимация и всичко това е направено основно с дарение, които вече надхвърлят 3 млн. и половина. Благодаря и на дарителите".

"Крайно време е и държавата да се намеси по-решително и финансово, организационно и морално преди да свърши пандемията", каза държавният глава.

Президентът каза, че още в началото на извънредното положение си е дарил заплатата "за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение".

"Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл когато е навреме и е далече от камерите. Другото е суета и популизъм", каза той.

"Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт, но ако много държите да се равнявате на президента, има лесно решение: кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати", заяви Радев.

По думите му стана, ясно, че днес очаква да разгледа промените по закона за извънредното положение, и след това ще вземе решение.

Аз още в началото на кризата много ясно заявих, че редом със здравните мерки трябват убедителни, навременни, солидни мерки за борба със социалната и икономическата криза, които ако няма адекватна реакция, ще прераснат в социално-икономическа катастрофа, каза още Радев.

Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но много българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата", заяви президентът.

"Обществото трябва да продължава с дисциплината, да изпълнява стриктно указанията, които се дават от властите, трябва да има ясно управление на кризата. Вирус ще има и след 13 май, ние пак ли ще стоим в това положение? Трябва да се мисли за ясна стратегия как управляемо възможно най-бързо да излизаме от това състояние", заяви държавният глава. Той посочи, че има "своите идеи" и властите вървят по част от неговите "стъпки".

Държавният глава отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който обяви, че при вето върху продължаването на извънредното положение, ще извади ГЕРБ от парламента: "Премиерът трябва да се запознае с Конституцията и със законите и да прочете къде може президентът да налага вето - на решения на НС не може да се налага вето. Гьоте го е казал най-добре - няма нищо по-страшно от активната глупост".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"