Разкриват нови 240 места във варненските забавачки

240 допълнителни места ще бъдат разкрити във варненските общински детски градини чрез разширяване на базите на две забавачки. Нов корпус с капацитет 120 деца се изгражда към ДГ "Карамфилче".

Строителството върви от миналата година, като за завършването на проекта в общинския бюджет за 2020 г. бяха заложени половин милион лева. Още четири градински и една яслена група с общо 120 деца ще приема бъдещият филиал на ДГ "Петър Берон", който ще ползва сградата на бившия дом за лишени от родителска грижа деца "Другарче". В него до 2017 г. бяха настанени 10 хлапета от 3 до 7 години, които след това бяха преместени в по-близка до семейната среда.

"Другарче" бе сред последните закрити домове за деца сираци във Варненско. В момента тече основен ремонт на сградата, финансиран от общината с 1,76 млн. лв.

"В прекрасното зелено дворно пространство ще има площадки за игри, отговарящи на съвременните изисквания за безопасност", поясни кметът Иван Портних след оглед на обекта.

Въпреки че хроничният дефицит на места в детските градини във Варна бе преодолян преди няколко години, общината ще продължи да инвестира в разширяване на базите. Вече има готови проекти за строеж на забавачки в с. Тополи и на ул. "Хъшове" в морската столица, както и за изграждане на допълнителни корпуси към детските градини "Дружба" и "Приказка".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"