Разследват лидер на партия заради 1 млн. лв. (обзор)

Варненската окръжна прокуратура е започнала разследване срещу лидера на партия “Възраждане” Костадин Костадинов. Досъдебното производство е за длъжностно присвояване в особено големи размери, казаха от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала от репортажи по Нова ТВ. Според журналистическите материали след парламентарните избори през 2017 г., “Възраждане” е получила партийна субсидия от 1 млн. лв., а Костадинов си е купил луксозна къща, а съпругата му - апартамент. Семейството се сдобило и с нов автомобил за около 40 хил. лв. След изборите Костадинов обеща, че ще се откаже от партийната субсидия, но това не бе сторено.

Лидерът на “Възраждане” обяви, че трябвало да вземе парите, защото законът го задължавал. От прокуратурата съобщиха, че разследването трябва да установи “дали длъжностно лице от ръководните органи на партия “Възраждане” е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лв., връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията.” Ще бъде проверено и движението по партийните сметки на партията, постъпленията и преводите към други сметки.

 

По друго обвинение

Костадинов е с парична гаранция 20 000 лева

]
Костадин Костадинов

Софийска районна прокуратура повдигна в края на март обвинение на Костадин Костадинов за всяване на паника във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19. Той е с парична гаранция от 20 000 лева.

Днес Костадинов заяви, че Сметната палата шест пъти е правила одит на партия “Възраждане” и не било открито нито едно закононарушение в разходите, направени от субсидията. Той смята, че атаката срещу него е заради готвен от “Възраждане” национален протест.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"