Районните кметове в София пратени на поправителен

Единствено досегашният кмет на Банкя побеждава на първи тур

Почти всички районни кметове в София ще бъдат избрани на балотажа на 3 ноември, става ясно от данните, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 47.99% от изборните протоколи. Единственото изключение е Банкя, където още на първи тур с 63.05% от гласовете печели кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет на града Рангел Марков.

За разлика от 2015 г., когато освен в Банкя, ГЕРБ успя да победи от първи тур в Люлин, Панчарево, Подуяне, Овча Купел, Връбница, Възраждане, и Надежда, този път кой ще управлява повечето останали райони на столицата ще се реши балотаж. До момента няма никакви данни само за район Кремиковци. В повечето останали райони този етап на преброяването показа, че кандидатите от ГЕРБ са водещи, но не им достига нужната подкрепа за да надхвърлят 50%.

Партията, в коалиция със СДС, води в районите Искър с 34,56% подкрепа за Ивайло Цеков, Подуяне с 39,37% за досегашния кмет Ева Митова, Лозенец с 31,58% за досегашния кмет Любомир Дреков, Младост с 28,43% за Мария Илиева и Витоша с 42,54% за настоящия кмет Теодор Петков. Коалицията води и в Нови Искър, Красна поляна, Възраждане, Оборище, Сердика, Люлин, Илинден, Надежда, Красно село, Слатина, Триадица, Връбница, Студентски и Овча купел.

Неокончателните данни показват, че коалицията ГЕРБ/СДС е събрала най-много гласове само в два района на столицата, а в един изобщо няма да участва на балотажа. В Средец Трайчо Трайков от Демократична България води при междинното класиране пред Любомир Ковачев от ГЕРБ. В Панчарево независимият кандидат Николай Гюров е с около 5% преднина пред Димитър Сичанов от ГЕРБ. Балотажът в Изгрев ще бъде между Делян Георгиев от БСП и Филип Симеонов от Демократична България, който има около 3% по-малко подкрепа от него.

БСП ще се яви на балотажи в районите Искър, Подуяне, Младост с подкрепа за независим кандидат, Сердика, Люлин, Илинден, Надежда и Връбница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"