Румънци изплагиатстваха „Забраненият плод”

Сцената със страстна целувка на Бихтер и Бехлюл се снима 28 пъти

Сценаристките на един от най-успешните турски сериали - " Забраненият плод” - Едже Йоренч и Мелек Генчоолу спечелиха съдебно дело в Румъния. Миналата година авторките на култовата телевизионна поредица, с участието на Берен Саат и Къванч Татлъту, заведоха дело срещу румънски сценаристи и тамошната телевизия Antena1, по която се излъчваше техния сериал “Fructul Oprit” със сюжет, копиран едно към едно от този на “Забраненият плод”.

Първото съдебно заседание се състоя на 27 март миналата година. На него известният писателски тандем Едже Йоренч и Мелек Генчоулу, стоящ зад някои от най-гледаните истории на турската продуцентска компания Ay Yapim през последните години, поиска незабавното сваляне от екран на въпросната продукция-плагиат.

“Забраненият плод”, с оригиналното заглавие “Забранена любов”, бе издаден през 2008 г. и отбеляза изключителен успех, както в Турция, така и по света - продаден е в повече от 20 страни. Провокиран от тази му популярност, през през 2017 г. румънският телевизионен канал Antena 1 решава да снима своя поредицата по романа на турския писател Халид Зия Ушаклъгил от 1899 “Забранена любов”. Малко по-късно сценаристките Едже Йоренч и Мелек Генчоолу разбират, че историята в поредицата “Fructul Oprit” е копирана от турската версия и подават съдебен иск.

Сега, на 30 януари, Върховният съд в Букурещ издаде окончателно решение да бъде спряно излъчването на румънския сериал “Fructul Oprit” във всички му дигитални форми.

Оценките за “Забраненият плод” винаги са били много високи и досега нито един турски сериал не е постигнал такъв успех. Историята на Бихтер и Бехлюл продължава да завладява света, а известния израз “Бехлюл изчезва” се превръща в използван лаф из цяла Турция. След стартирането му през 2008 -а, в продължение на почти две години, зрителите в южната ни съседка живеят със сериала, а приходите от рекламите по време на излъчването му са около 4 милиона долара.

С последните серии на “Забраненият плод” зрителите са много притеснени за края на историята, защото в книгата финалът не е трагичен - просто главният герой поема собствен път в живота.

На финала, вечерта на 24 юни 2009 г., улиците на Турция опустяват - 78% от населението гледа развръзката на страстната любовна история, а за да не се изпусне развръзката, последната серия е гледана в тв залата на парламента.

Берен Саат и Къванч Татлъту се превръщат в най-популярните актьори в Турция. Жените полудяват по дрехите и бижута, показани в поредицата, а момичетата правят всичко възможно да заприличат на Бихтер.

От любов към поредицата много турци дават на децата си имената Бихтер и Бехлюл. В чест на героите се кръщават козметични марки и дори ястия, а в истанбулско кафене се яде десерта “Забраненият плод” (турско име на сериала - “Forbidden Love”).

На 4 септември 2018 се отбеляза 10-aта годишнина на легендарния сериал, а в Мексико се излъчи за първи път и бие по рейтинг всички местни телевизионни продукции.

Малцина знаят, че сцената със страстна целувка на Бихтер и Бехлюл се снима 28 пъти, но тъкмо тeзи кадри са силно цензурирани при излъчването на сериала в Арабските страни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Таня Пушкова

Този уебсайт използва "бисквитки"