Русия обвини САЩ в „намеса“ заради коментари за протестите за Навални (обзор)

Москва вика US мисията на “сериозен разговор”

Над 3000 задържани на демонстрациите в събота

Русия обвини САЩ в “намеса”, осъждайки комюнике на американското посолство в Москва, разпространено в навечерието на протестите в Русия с искане да бъде освободен опозиционерът Алексей Навални, предаде АФП.
Мисията на САЩ прикани чрез сайта си американците да не присъстват на тези митинги в събота и уточни къде ще се състоят.

Тези публикации “представляват абсолютна намеса във вътрешните ни работи”, коментира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизия “Россия-1”.

“Косвено това е пряка подкрепа за нарушение на закона на Руската федерация, подкрепа за несанкционирани прояви”, подчерта Песков.

Ако посолството на Русия в САЩ бе действало по същия начин по време на безредиците на американска територия, това “би предизвикало известно чувство на дискомфорт във Вашингтон”, добави той.

Руското външно министерство разкритикува вече действията на посолството и уточни в комюнике, че ръководството на мисията ще бъде извикано за “сериозен разговор”.

В комюнике от новата администрация на президента Джо Байдън САЩ “твърдо осъждат използването на груби методи срещу демонстрантите и журналистите” по време на съботните демонстрации.

На тези акции, проведени по призив на самия Навални, бяха арестувани над 3000 души. Основание за арестите е, че протестите нямаха нужното разрешение от властите. Най-много са задържаните в Москва - 1201 души, на второ място е Санкт Петербург с 471 души, предаде “Нюз.ру”.

Според различни данни в протестите в различни градове на страната са участвали десетки хиляди хора. Ройтерс съобщи, че само в Москва са се включили 40 000 души, докато полицията твърди, че демонстрантите в столицата са били 4000.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"