Само 12% отиват в клас по желание, според социологическо проучване във Варна, което за първи път пита децата

На училището гледат като на казарма

Само 12.3 % от учениците отиват с желание в школото. Толкова малък е и процентът на тези, които споделят, че внимават в час.Над 40 % от анкетираните откровено признават, че се разсейват още след първите 15 минути, над 10 % са отегчени, а над 16 % се занимават с телефоните си .

Данните са от първото социологическо проучване във Варна, в което се дава глас на децата. Изследването е направено с 350 ученици от 8, 9, 10 и 11 клас в четири училища край морето по проект "Да надмогнем конфликта в себе си и с другите" на СНЦ "Културно пространство", финансиран от дирекция "Превенции" на община Варна. Най-тревожни са данните за проявите на насилие, като 72.4% от анкетираните деца потвърждават, че ги има в тяхното училище. Над половината от запитаните признават за тормоз в класната стая, предимно словесно, с надсмиване, злословие и клюки, чрез социалните мрежи, а близо 13 % посочват и чрез заплахи за физическо насилие.

"Основна наша хипотеза е, че съвременният ученик е неясен с ролята си като такъв. За него училището, ученето, отношението към съучениците и учителя са среда и обекти за противостоене. В неговата ценностна система ученето и училището не намират необходимото място под знака на доброто", посочи авторът на изследването социологът и дългогодишен преподавател Георги Георгиев. Според него на училището се гледа така, както някога младежите, когато тръгваха за казармата.

Отношението към знанието, ученето, чувството за нещастие и тревожност в децата /44% споделят за него/, както и липсата на диалог между тях, родители и учителите, са основните причини за възникване на конфликтните ситуации, насилие в различните му прояви и агресия в училище. На въпроса за употреба на марихуана в учебно време в техните школа 40% от анкетираните отговорят положително, а дали те самите пушат трева 85% отричат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кръстина Маринова, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"