Секти и духовни учения застрашават живота на звездите

Сексуални сношения с малолетни, хранене само с вода и светлина, отричане на медицината са част от щуротиите, по които залитат известните

Някои от тези практики оказват сериозни психологически травми

Сред известните личности има много, които са принадлежали или принадлежат към някоя религиозна секта. В това понятие винаги се е влагал отрицателен смисъл, макар, че на латински думата “секта” означава принадлежност на дадено лице към политическа партия или школа. Днес с тази дума се наричат хора, изповядващи учение, различно от доминиращото в църквата. Ето по какви съмнителни практики залитат звездите в Холивуд.

Уинона Райдър

Много от известните личности не решават да се присъединят към секта, а просто се озоват в нея, защото учението се изповядва родителите им. Например Уинона Райдър е израснала в голяма ферма в Калифорния, където група хора наричат себе си “Комуната на семейството на дъгата”. Заедно с фамилията Райдър, тук живеят още шест или седем семейства, всички те избягват използването на електричество, не гледат телевизия и не слушат музика. Членовете на групата се придържат към принципите, които изповядват хипитата: любов и световен мир. Интересно е, че течението, образувано през 70-те години на миналия век, е все още живо: периодично групите “дъга” провеждат семинари по целия свят.

Малката Уинона, при липса на особено голям избор от забавления, забива нос в книгите и чете почти през цялото време. Освен това тя гледа филми, които майка є, будистка, тайно показва на децата си, използвайки филмов проектор в старата конюшня.

Хоакин Финикс

Хоакин Финикс също няма особен късмет в ранна детска възраст и попада в една от най-скандалните секти - група, наречена “Деца на Бога”. Учението, възниква в САЩ през 60-те години на миналия век, първо придобива популярност сред калифорнийските хипита, а след това започва да се разпространява по целия свят.

Сред членовете на сектата има много семейства с деца, но едва когато те порастват и започват да разказват за случващото се, стават ясни нелегалните и опасни неща проповядвани от учението. Много от идеите на сектата се основават на ранното “въвеждане” на децата в секса. В пресата може да се открият ужасяващи истории на деца, за които престоят в сектата в млада възраст се превръща в сериозна психологическа травма.

Хоакин Финикс и брат му Ривър не са изключение. Самият Хоакин е още малко дете, когато родителите му се присъединяват към “Божии деца”, но по-големият му брат изглежда има много травматично преживяване: Ривър разказва в интервю, че “правил секс за първи път на четири години”.

В един момент родителите на братята разбират в какво са попаднали и скъсват всички връзки с религиозната група. Понастоящем “Божии деца” все още съществува, въпреки че в уебсайта им пише, че “през 2010 г. е имало реорганизация, а сега е онлайн общност”. Сектата има приблизително 1700 последователи.

Том Круз

Когато става дума за наистина религиозни знаменитости не може да не се спомене главният сциентолог на Холивуд Том Круз. Той се присъединява към тази тенденция в началото на 90-те години - за компания с тогавашната си съпруга, актрисата Мими Роджърс. Актьорът е толкова вдъхновен от учението на сцинтолозите, че започва да промотира техните идеи по всякакъв начин. Въпреки общоприетото положително отношение, сциентологията популяризира много противоречиви идеи - например, тя се застъпва за скъсване на отношенията с близки хора, ако те не изповядват същото учение.

Том Круз казва, че сциентологията му помага да се справи с дислексията, от която страда като дете. Но много от неговите изявления, свързани с религиозни вярвания, предизвикват гнева на обществото: например, Том критикува Брук Шийлдс, че приема лекарства за следродилна депресия, защото сциентолозите не вярват в съвременната медицина, психиатрията и фармацевтичните продук­ти.

Хобито на Круз се отразява и на личния му живот: медиите обвиниха Църквата на сциентолозите за развода му, първо с Никол Кидман, след това с Кейти Холмс. Осиновените деца на Кидман и Круз Изабела и Конър също приеха религията и заради това те престанаха да общуват с майка си. Казват, че с дъщеря си Сури, Том се вижда рядко по същата причина: църквата не одобрява това общение.

Мишел Пфайфър

Мишел Пфайфър, идвайки да завладее Холивуд, се среща с двойка, която изповядва бретарианството. Учението не може да се нарече много популярно: в света има приблизително пет хиляди негови последователи. Бретарианците вярват, че човек, подобно на растение, може да се храни само с вода и слънчева светлина. Привържениците му отказват храната и твърдят, че се чувстват отлично. След серии, довеждащи до почти гладна смърт, много лекари признават бретарианството като опасно за живота. Младата Пфайфър не осъзнава веднага риска: актрисата казва, че наред с други неща, “тя е трябвало да плати, за да принадлежи към тази група и е била на ръба на съществуването си”. В един момент Мишел разбира, че е в секта и веднага напуска учението.

Вал Килмър

Актьорът се придържа към религиозен култ, наречен “Християнска наука”: последователите му отказват помощта на лекарите, вярвайки, че болестта се лекува изключително чрез молитва. Учението е основано през 1879 г., а причината за неговата популярност се счита именно в това, че хората вярват в изцелението чрез силата на молитвата. Сред последователите има много страдащи от различни заболявания. “Християнската наука” често е критикувана в пресата: нейните последователи често умират от болести, които медицината би могла да излекува, ако самите хора не откажат да я потърсят.

Що се отнася до Вал Килмър, актьорът е сигурен: вярата му помага да се справи с рака. В началото Килмър отказал да се обърне към лекари, но близките му успяват да го убедят да не се ограничава само до молитви. Вал не прекарва дълго време в болницата, но смята, че религиозните му убеждения са ключът към изцелението.

“Когато хората разберат, че изповядвам “Християнска наука”, те мислят, че по някакъв начин застрашавам здравето си. Но много от тях са били излекувани с молитви и за това има фактически доказателства. И толкова много са умрели, заради това, което им е причинила съвременната медицина”, казва актьорът в интервю през 2017 година. Тогава той признава, че е победил рак на гърлото, с който се бори от 2015 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Румяна Генадиева

Този уебсайт използва "бисквитки"