Семир Абумелих: До две години системата на здравеопазването ще рухне

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

За спешната нужда от демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и методите, чрез които ще се постигне по-добро здравеопазване в България, говори днес кандидатът за народен представител от ГЕРБ Семир Абумелих на извънредна пресконференция. Заедно с него пред журналистите застанаха водачът на листата в Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев.

Тримата представиха основните стълбове в предизборната програма на ГЕРБ-образование, здравеопазване и сигурност, като подробно внимание бе обърнато на здравеопазването и проблемите, които има в сферата. По данни на Ивелина Василева в България повече от 140 000 семейства имат репродуктивни проблеми. С промените, които ГЕРБ ще направи в здравеопазването, всяко едно семейство, което има желание за деца, ще получи подкрепа от държавата.“

Димитър Бойчев заяви, че са направени първи стъпки за създаването на съвременни условия за обучението на млади лекари в Бургас. „Това е естествено продължение към развитието на здравеопазването в града. Вече имаме две университетски болници. С всичко това ще задържим тук младежите от региона, които искат да учат медицина.“

Известният с идеята си за демонополизиране на Здравната каса- Семир Абумелих, презентира начинът, по който здравепазването в България може да стигне европейско ниво. Сегашната система не успява да отговори на предизвикателствата на новите технологии, които ежедневно навлизат в сферта на здравеопазването – по отношение на лекарства, апаратура и технологии.

Същевременно пациентите очакват най-доброто лечение, за което солидарният бюджет не може да гарантира. В случай, че Здравната каса загуби монополната си позиция и на пазара навлязат застрахователите, битката за потребители ще доведе до повишаване качеството на предлаганите услуги, стриктен контрол и повишена профилактика. Вече няма да има излишни хоспитализации, гонене на клинични пътеки и чакане с часове пред кабинета на личния лекар. Всичко това, според Семир Абумелих, ще постави пациента в центъра на системата и ще му даде усещане за справедливост, което в момента липсва.

„Работещият, гръбнакът на обществото, няма стимул да плаща високи осигуровки, когато знае, че от това не зависи какво ще получи“. Целта на демонополизацията е здравеопазването да стане достъпно, без лимити и направления, без отказ от лечение заради липса на средства. За да се случи е необходимо вкарването на допълнителни задължителни здравни застраховки. Идеята е те да не утежняват допълнително данъчните разходи на работещия, а да са част от общата 8% застраховка в момента.

Ще се появи хибридна система, в която процентът, който се плаща от работодателя ще отива в солидарния фонд, а процентът, който се плаща от работника- в застраховател по избор. Начинът на финансиране на лечебните заведения също ще бъде реформиран. Планира се част от тях да бъдат 100% бюджетни и лечението в тях да бъде напълно безплатно за всички групи от обществото. Паралелно с това ще бъде организирана допълнителна лечебна мрежа, която ще определя цените си на пазарен принцип и в случай, че пациентът избере болница от тази мрежа, застрахователят му ще доплаща разликата.

„Резултатът от хибридна система ще удовлетвори всички- и пациенти, и лекари, и лечебни заведения“ смята Семир Абумелих. Първите ще получават 100% безплатно и справедливо лечение. Лекарите ще бъдат адекватно заплатени за труда, който полагат и тяхна грижа ще бъде единствено здравето на пациента, а не бройките клинични пътеки, които им трябват за месеца. Болниците, поставени в такава конкурентна среда, ще могат сами да определят своите цени, спрямо разходите си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"