Ски зона в Северозапада разреши съдът

Магистратите окончателно отхвърлиха жалбата на „зелените“

Върховният административен съд е отхвърлил окончателно жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещетата туристическа и ски зона „Миджур“. Това се вижда от сайта на институцията, където е публикувано решението.

По този начин магистратите постановяват категорично, че проектът може да бъде реализиран и Северозападна България да се сдобие с първия модерен зимен курорт. По план той ще се намира край село Чупрене, област Видин.

Решението по екологична оценка беше обжалвано от Асоциацията на парковете в България (АПБ), която до днес се ръководи нелегитимно от Тома Белев. АПБ е член и на коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическа партия „Зелените“.

Именно тази група „еколози“ блокира чрез съдебни жалби всички инвестиционни намерения в зимния туризъм в България. В случая на ски зона „Миджур“ екологичната оценка е готова от август 2017 година, а окончателното решение на ВАС е от 27 декември 2018 година.

В мотивите си магистратите са категорични, че твърденията на АПБ за нарушение на две европейски директиви и Закона за биоразнообразието са неоснователни – експертният екип, изготвил оценката, е спазил всички нормативни актове.

„Постановеното от ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване“, припомни пред „Труд“ кметът на Чупрене Ваньо Костин (виж карето). Той добави, че има още много работа, за да бъде реализиран проектът, според който ски зона „Миджур“ ще е на площ от 700 декара. Зоната заобикаля едноименната защитена местност и няма да я засегне по никакъв начин - това се вижда и от направената екологична оценка. Планирано е създаването на общо 14 трасета за алпийски ски спорт с обща дължина 16 км. Заложено е създаването на три учебни плаца, като площадките им ще осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване.

Предвидени са още няколко обекта - въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция, пейки и маси за кратковременен престой по туристическите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени панорамни изгледни площадки. На тези плацове във високата зона ще бъдат монтирани оптични уреди за наблюдение, които ще позволяват любителски фото сесии на цялата долина под връх Миджур.

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин пред „Труд“: Това са много нови работни места

- Г-н Костин, създаването на ски зоната ще се отрази ли добре на община Чупрене?

- Ще се отрази не само на общината, ами и на Видинска и Монтанска област. Това са много нови работни места.

- Очаквахте ли атаката на „екологичните“ организации?

- Те обжалват всичко. Не знам защо държавата им обръща толкова внимание. Питам се как може в Европа да се строят ски писти, а тук вече толкова години се протестира срещу един кабинков лифт в Банско. Това, че някой се пързаля какво пречи на птиците, например?

- Вас Ви критикуват, че ще нарушите спокойствието на вълците и мечките.

- 12 години съм работил в Горското стопанство и мога да кажа, че тук мечка никой не е виждал. Вълци има, но те са долу до селата, там където е храната – да не би да седят горе на пистите? Това, което говорят („зелените“ – б.а.), са приказки от пазара. Отчитат дейност с писане и говорене на глупости, за да усвоят едни пари.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"