Служители на НАП не са замесени в хакерската атака (обзор)

Депутати изслушаха спецпрокурори за разследването на кибертероризма

Няма измами с електронни подписи

Няма замесени служители на Националната агенция по приходите в хакерската атака, при която бяха откраднати лични данни. Това съобщи Николай Найденов, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура пред временната анкетна комисия в Народното събрание. Найденов и шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров бяха изслушани от народните представители за хода на разследването, по което са обвинени шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, който е в ареста и служителите Георги Янков и Кристиян Бойков. Тримата ще отговарят за кибертероризъм и могат да получат до 15 г. затвор.

При атаката през юли т.г. бяха откраднати данните на близо 5 млн. българи. Сред тях е имало Персонални идентификационни кодове (ПИК) и електронни подписи, но благодарение на бързите действия на служителите от НАП, досега не се е стигнало до измами, стана ясно от думите на Найденов.

Депутатите се съгласиха с мнението на прокурорите, че трябва да се приемат по-големи наказания за компютърни престъпния, тъй като повечето тестове от Наказателния кодекс са до 2 години и извършителите могат да се отърват и само с глоба до 5000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"