Случаите на коронавирус у нас вече са 81

"Пациентите с коронавирус у нас са 81. В Ловеч има пациент, в Перник има двама пациенти. Има в Плевен и Габрово, но повечето случаи са в София. Има един пациент под наблюдение в Лом, в Благоевград има два потвърдени случая". Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

Във Варна има два нови потвърдени случая на COVID-19.

В София има разширяване на болниците, в които има положителни проби. Става дума за "Софиямед", където пациентът ще остане под наблюдение. Той е с едностранна пневмония, но е в стабилно състояние.

Има три случая със сигурност, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб.

По думите на Мутафчийски всички случаи са или в средно тежко състояние, или са с лека симптоматика.

"Пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния - още 16 случая", каза още той.

По отношение на въпрос за бременните жени - децата им се раждат здрави и не са заразени с коронавирус. Мутафчийски заяви, че все пак тази коронавирусната инфекция е сравнително нова и все още няма окончателни изводи. Той обеща, че ще бъдат направени консултации с водещи специалисти от тази област. Още утре сутрин ще бъдат съобщени подробности какво се знае по този въпрос.

Днес ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвсем добросъвестно своите задължения, заяви шефът на ВМА.

„Протече конструктивен разговор, защото получих обаждания от десетки фармацевти, които добросъвестно изпълняват своите задължения и са в услуга на гражданите. Те самите ще се опитат да вразумят вербално тези, които искат да си купят 20-30 опаковки, че това нито е нужно, нито възможно“, отбеляза той.

"Сред въпросите, които коментирахме, беше рецептурните книжки да се приемат като рецепта. Бих подкрепил това предложение. Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Третото предложение е фармацевтите да имат възможност за генерично заместване при липса на оригинални продукти. Следващата точка, която обсъждахме, е да се разговаря със здравната каза да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос - дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат. Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти" поясни Мутафчийски.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"