Спипаха търговци на антики в момент на сделка

Двама търговци на монети са били задържани в момент на сделка с монети, като целта е била антиките да бъдат изнесени в чужбина. Те са били арестувани в неделя и към момента са в ареста за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска от съда да им определи мярка „задържане под стража“. Това съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив.

Единият е на 44, а другият - на 49 г. След задържането им са иззети културни ценности от адреси в София, Пловдив, Стамболийски и Асеновград. „Става дума за общо 877 археологически обекта, сред които 820 монети. Те са от бронз, сребро и злато и са от различни епохи – от античността, от Римската епоха и Средновековието“, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Експертиза ще определи стойността на антиките.

На този етап от прокуратурата отказват да съобщят за коя страна е трябвало да бъдат изнесени монетите. Двамата задържани са от Пловдив и София, занимавали са се с иманярство, но са с чисто съдебно минало. В последните години се посветили само на търговия с антики.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Драганова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"