Стефка Костадинова сред 100-те най-влиятелни жени

Стефка Костадинова бе най-аплодираният гост на тържеството, с което бе отбелязана 100-годишнината на „Зонта интернешънъл“, най-влиятелната неправителствена организация в защита правата на жените. Световната рекордьорка в скока на височина бе продължително аплодирана в Аулата на Софийския университет, където журналистът и продуцент Георги Тошев представи книгата си „Аз съм...“. Изданието описваща съдбите на 100 жени, оставили траен отпечатък в човешката история – Стефка е определена за една от тях. Костадинова благодари на всички, отдадени от години на една изключителна кауза, след което раздаде стотици автографи. Тя е първата жена и първата олимпийска шампионка – председател на БОК.

Същевременно „Зонта интернешънъл“ отличи бившия премиер на България Ренета Инджова с Националната награда за принос в подобряване статута на жените в обществото. На тържеството присъства и Валентина Цветкова, единствената у нас и в света жена - пилот на правителствен самолет.

Организацията е създадена през 1919 година Бъфало, САЩ.

Има общ консултативен статут в Икономическия и социален съвет на ООН, както и към ЮНЕСКО. Участник е и в Съвета на Европа. Работи в 63 страни на всички континенти.

Снимка:

Стефка Костадинова и Валентина Цветкова, единствената в света жена-пилот на правителствен самолет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"