Съдят търговец-измамник продавал „вълшебни“ матраци

Районна прокуратура – Петрич даде на съд 40 годишен търговец за измамни сделки, събирал пари за "вълшебни матраци с масажори", хората плащали и накрая не получавали нищо.

К.Н. е осъждан за измама, с влязла в сила присъда през м. юли 2019 г. Мъжът бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, което след 2010 г. нямало регистрирани трудови договори на работници или други служители. Освен това, при извършване на престъпните си деяния използвал название и на друга фирма, чийто собственик бил починал.

Въпреки това, през 2018 г. К.Н. решил да обходи санаториумите в страната и да презентира „произвежданите“ от неговата фирма ортопедични матраци - електромагнитни, масажиращи с дистанционно управление. По този начин той целял да въвежда в заблуждение лекуващите се в здравните заведения, като им продава тези стоки, ведно с подаръци към тях и доставка на изгодни цени. Крайният резултат от това за него било материално облагодетелстване.

На 13.09.2018 г. К.Н. пристигнал в с. Марикостиново, община Петрич. Посетил местен хотел, където договорил ползване на конферентна зала за презентация на два матрака. Междувременно негов познат отишъл в специализираната болница за рехабилитация в селото, където раздал покани и диплянки за предстоящото събитие.

На присъствалите на него пациенти обвиняемият се представил като управител и собственик на дружество от гр. София. Заявил, че рекламираните от него ортопедични матраци с масажори и други продукти се произвеждат от неговата фирма и се продават в техен магазин в столицата. Предложил изгодни цени, отстъпки и седем подаръка към всяка покупка. За сумата от 880 лева се продавал матрак със седем подаръка - ортопедична възглавница за нехъркане заедно с калъфка за нея, юрган от мериносова вълна, комплект чаршафи, магнитен колан, сокоизстисквачка и магнитни стелки – комплект.

След събитието двама от гостите изразили желание да направят поръчки, съответно за 1600 лева и 880 лева. Тъй като не разполагали с пари в брой, били превозени до гр. Петрич. След като изтеглили пари от банковите си сметки, купувачите били отново върнати в хотела, където предали парите на обвиняемия Н. За по-голяма убедителност той съставил договор за индивидуална поръчка и го подписал.

На 17.10.2018 г., отново в с. Марикостиново, същата измамна схема била повторена от К.Н., като в допълнение той се представил по време на презентацията и като кинезитерапевт. Гаранцията на матраците била 15 години и при повреда „производителят“ обещавал получаването на нов такъв, тъй като старият не подлежал на ремонт. След събитието били сключени три договора за поръчка с предмет – матраци, възглавници, завивки, спално бельо, препарат за почистване. От тях обвиняемият реализирал материална облага в общ размер на 2 450 лева.

В уговорения срок матраците с подаръците не били доставени на закупилите ги хора. По време на телефонни разговори, К.Н. обещавал изпълнението на поръчките, а впоследствие спирал да отговаря на обаждания. Пострадалите от действията му подали жалби в съответните районни отделения на полицията и прокуратурите.

Общият размер на причинената от обвиняемия Н. имотна вреда е 4930 лева. Предстои поредното за него наказателно производство да продължи в съда.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"