Съсипалият Витоша щял да я възкресява

За 13 години като шеф на Природния парк Тома Белев превърна планината край София в пущинак, а днес предлага „решения“

Ще върнем Витоша на гражданите, знаем как – под това мото е обявена една от предизборните прояви на кандидата за кмет от синьо-червено-зелената коалиция „Демократична България“ Борислав Игнатов.

Основен участник в дискусията ще е Тома Белев, който през последните десет години за пореден път се пробва да се добере до властови пост. Този път той е в листата за общински съветници на обединението, включващо „Да, България“ на Христо Иванов-Бойкикев, ДСБ на Атанас Атанасов и популистите от „Зелено движение“.

В анонса на събитието е написано, че „Витоша е запусната планина, с труден достъп, с опасни остарели технически и морално съоръжения, почти неизползваема и за туристи, и за скиори“.

Върховна наглост е точно Тома Белев да говори за тези проблеми. Както „Труд“ е съобщавал със сериозни факти през годините, именно той е виновникът за сегашното състояние на планината.

Лесовъдът

В продължение на 13 години Белев е директор на Природен парк „Витоша“ (от 1999 до 2012). За това време успява напълно да съсипе планината край София.

При неговото управление няколко души губят живота си на Боянския водопад, защото там не е поставен парапет под претекст, че това е забранено от Плана за управление на ПП „Витоша“ - документът влиза в сила след редакции на лесовъда и действа до днес.

„Екологът“ е отговорен за унищожаването на огромна част от смърчовите гори, заради чието опазване през 1934 година е създаден паркът. След ветровала през 2001 година в „Бистришко бранище“ са повалени десетки декари смърчова гора. Отказът на Тома Белев да се изнесат падналите дървета, въпреки предупрежденията на учените от БАН, води до разпространение на корояд. Сега са унищожени почти всички смърчови гори на Витоша и заразата е тръгнала към Рила.

Цялата инфраструктура на Витоша - пътища, пътеки, хижи, чайни, заслони, хотели, лифтове, е съсипана и продължава да се руши. Защото при управлението на Тома Белев е разработен и приет Планът за управление на парка. В него умишлено са заложени тотални забрани за нова инфраструктура. Забранено е и изграждането на нови писти и лифтове.

През 2003 година Тома Белев, като държавен служител-директор на ПП „Витоша“, създава неправителствена организация, която е частна паралелна структура на дейността на държавните дирекции на Природните паркове и на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Тя е наречена Асоциация на парковете в България. АПБ се използва от Белев за купуване на недвижими имоти, участие в обществени поръчки и водене на съдебни дела срещу инвестиционни проекти.

Докато е държавен служител - шеф на ПП „Витоша“ и председател на АПБ, Белев оглавява и Управителния съвет на друга частна неправителствена организация - „Зелени Балкани“. Тоест начело е на една държавна и две частни структури с еднакъв предмет на дейност.

През 2007 година „Зелени Балкани“ получава 9 милиона лева, за да определи зоните по Натура 2000 в България.

Вследствие на тяхната „експертна“ работа над 34 процента от територията на страната е вкарана в Натура 2000, като така са блокирани 700 000 имота и са ощетени над 1 000 000 собственици.

Въпреки че е държавен служител, Белев участва в изготвяне на Плана за управление на „Пирин“, който е финансиран по швейцарска програма. В този документ, също както на Витоша, са заложени забрани за изграждане на писти и лифтове.

Освен че е правил зоните по Натура 2000, Тома Белев е и шеф на екипа, писал на плана на Природен парк „Българка“ срещу 2 милиона лева. Освен тези пари, Асоциация на парковете в България участва в швейцарска програма за 4 800 000 швейцарски франка (9 милиона лева), за да учи хората в планинските общини как се берат гъби и билки и се прави сладко.

Десетки са поръчките, от които Белев прибира пари - броене на лалугери, отглеждане на лешояди срещу 7 милиона лева, спасяване на червеногуши гъски за над 50 милиона лева.

Освен директор на ПП „Витоша“, шеф на АПБ и „Зелени Балкани“, Белев е и партиен активист. Кандидат е за евродепутат през 2007 година от „Зелената партия“ на Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор в правителството на тройната коалиция.

На последните парламентарни избори през 2017 година той се пробва да влезе като депутат от ПП „Зелените“, която е в коалиция с „Да, България“ на Христо Иванов-Бойкиев и вече разпадналата се ДЕОС. Тогава в родния си Кърджали Белев получава 22 гласа.

В момента „екологът“ е част от управленския екип на синьо-червено-зелената коалиция „Демократична България“ и кандидат за общинар в столицата. Но продължава да твърди, че е „обикновен гражданин“, въпреки че в един от двата му фейсбук профила като професия е записал „политик“.

В името на властта

За да се добере до властови пост Тома Белев се опитва да заблуди избирателите, обещавайки им, че ще работи за възраждане на Витоша – планината, която на практика той съсипа като директор на Природния парк.

Миналата седмица „екологът“ публикува в двата си фейсбук профила своята „програма“. В нея той обещава да работи за възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт. Но не казва, че точно заради забраните в Плана за управление на ПП „Витоша“, приет по негово време, до днес въжените съоръжения не могат да бъдат модернизирани.

Заради липсата на нормален достъп до Природния парк, жителите и гостите на столицата се качват в планината с автомобилите си – стават огромни задръствания, а отделените от ауспусите вредни емисии унищожават природата.

Въпреки че за 13 години начело на Дирекцията на Природния парк Белев успя да съсипе планината край София и да я превърне в недостъпен пущинак, днес „екологът“ предлага „решения“. Това може да бъде наречено само по един начин – връх на наглостта. Но Тома Белев едва ли има скрупули, защото се стреми към келепира от „зеления“ рекет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на ТРУД

Този уебсайт използва "бисквитки"