Тесла за икономиката

Не гигантите, а малкият и среден бизнес са гръбнакът на българската икономиката

Намалете административната тежест

България води преговори за евентуален завод за производство на електрически автомобили на лидера на пазара - „Тесла“. Това е новина, съобщена от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Не разбирам желанието на българските политици да докарат така мечтания голям чуждестранен инвеститор у нас. Това е такава ирационална фиксидея, че стигнахме дотам министър на икономиката да започне да създава фалшиви новини. Изпращането на няколко имейла и една презентация на страната не са преговори, за Бога!

Един автомобилен завод на голям международен концерн е нищо повече от инструмент за валидация на политическата ни класа и по-точно това, че чуждестранните инвеститори вярват на политиците, които ни управляват. Подобни проекти, обаче много рядко имат някаква съществена нетна настояща стойност за икономиката ни след, като се вземат предвид всички инвестиции, които страната трябва да направи, всички ангажименти, които трябва да поеме и всички данъчни облекчения, които трябва да предостави на потенциалния инвеститор. Ако темата ви е интересна се запознайте с параметрите, които държави като Турция и Катар предложиха на „Фолксваген“, за да направи завода си в Турция.

Аз лично, като данъкоплатец съм изключително доволен, че този завод не се построи тук.

Така, че Караниколов вместо да разпространява фалшиви новини да започне да помага на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на българската икономика. И под помагане имам предвид да започне законодателни инициативи, които да намалят административната тежест за малкия и среден бизнес, за да може от своя страна бизнесът да инвестира по-лесно, да създава нови работни места и да бъде по-конкурентноспособен на международните пазари, което от своя страна ще увеличи нивата на заплащане в страната, а оттам може да започне тренд на връщане на българите от чужбина обратно тук. Това е.

*Авторът е икономически редактор на платформата за дясна политика “Консерваторъ”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Никола Филипов*

Този уебсайт използва "бисквитки"