Тодор Чобанов, зам.-кмет на СО: Детските градини в София отварят с пълен състав на групите

Детските градини в София ще отворят, когато се получат съответните указания от здравните власти. От няколко седмици се правят проверки. Това заяви пред БНТ зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

"Ние не можем да дадем каквито и да е разпореждания преди да получим указания от здравния и образователния министър. Действително имаше с техните администрации консултации, обсъждаха се различни варианти, включително и поетапно отваряне с по-малки групи. Искам да подчертая, че в София такова нещо е невъзможно, тъй като няма как да изберем кои деца ще посещават тези намалени групи. Единственият реалистичен сценарий за нашия град е нормално отваряне с пълен състав на групите", заяви Чобанов.

Той уточни, че още преди месеци са изпратени указания на градините да се сдобият с необходимите им количества предпазни материали и дезинфектанти.

"Броят на децата в системата се движи в момента около 44 000. Няма критерий, по който да бъдат избрани от 20-30 деца в група – 10, които да посещават една по-малка група", допълни Чобанов.

Детските градини закупуват от своя бюджет необходимите материали и при необходимост се дофинансират. Зам.-кметът на Столична община призова родителите да не се притесняват, защото градините ще имат достатъчно възможности за дезинфекция и осигуряване на необходимата здравна защита.

Има достатъчно хора в системата на детските градини, неизбежно е обаче и затягането на входа – ще се следи да бъдат стриктно проверявани децата на влизане, когато градините отворят.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"