Тръмп заплаши с мита вноса на петрол, за да защити енергийните работници в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в събота, че ще наложи тарифи върху вноса на суровия петрол, ако трябва "да защити" енергийните работници в САЩ от срива в цените на петрола, който беше подсилен от "ценовата война" между Русия и Саудитска Арабия за пазарен дял.

"Ако трябва да наложа мита за петрола, идващи отвън, или ако трябва да направя нещо друго, за да защитя нашите десетки хиляди енергийни работници и нашите страхотни компании, които осигуряват всички тези работни места, ще направя всичко, което трябва да се направи", предупреди Тръмп по време на редовен брифинг в Белия дом относно пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Изявлението му е факт, след като цените на петрола се сринаха с около две трети през тази година, тъй като вирусната пандемия смачка глобалното търсене на важната енергийна суровина, а по същото време основните петролни производители в лицето на Русия и Саудитска Арабия увеличиха производството си, заради водената от тях "ценова война" за пазарен дял.

Когато миналия месец цените на петрола започнаха да спадат рязко, Доналд Тръмп първоначално подчерта, че това би било добре за шофьорите на автомобили. Вчера обаче той заяви, че цените на бензина в САЩ могат да паднат до 90 цента за галон и призна, че сривът на петролните цени "ще навреди на много работни места у нас".

През последните години Съединените щати се превърнаха в най-големият производител на петрол в света, конкурирайки по този начин своя износ с Русия и с членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

С оглед на падащите петролни цени, много енергийни компании в САЩ са изправени пред фалити и техните работници са изложени на риск от съкращения. След като се срещна с ръководителите на американската индустрията в петък, Доналд Тръмп заяви, че в момента не обмисля въвеждането на тарифи, но отбеляза, че това е инструмент, който може да се използва, "ако ние не сме третирани справедливо".

Две основни индустриални групи, Американският петролен институт (API) и Американски производители на горива и нефтохимически продукти, посочи в писмо до Тръмп по-рано тази седмица, че евентуалното налагане на тарифи върху вноса на петрол ще застраши вътрешния рафинерен бизнес, тъй като някои рафинерии в САЩ зависят от чуждестранни суровини.

Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) в страната са били внасяни повече от 1 милион барела на ден петрол от Русия и Саудитска Арабия през 2019 г.

Междувременно Тръмп повтори, че Саудитска Арабия му е споделила, че се е договорила с Русия да се намали съвместно производството във формата "ОПЕК +" с безпрецедентни 10 милиона барела на ден или дори с повече. Двете страни обаче така и не потвърдиха официално тези планове, като само казаха, че ще обсъдят начини за стабилизиране на глобалните петролни пазари на извънредна видеоконферентна среща на "ОПЕК +" в началото на следващата седмица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"