Турция продава тестове за коронавирус в над 50 държави

Турция изнася тестове за установяване на новия коронавирус в над 50 държави по света и няма проблеми с производствените капацитети, съобщи министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, цитиран от БТА.

По думите му, Турция разполага с необходимата инфраструктура, за да произвежда апарати за микробиологично тестване.

Варанк отбеляза, че тестовете, използвани от министерството на здравеопазването на страната, са разработени от местна компания. Отделно 13 фирми са в контакт с министерството за производството на тестове и ги изнасят в чужбина, каза още той.

Министърът открои също необходимостта от определяне на критерии за защитните маски за многократна употреба, за да се гарантира тяхната безопасност. По думите му са били формулирани конкретни стандарти за устойчивостта на маските на бактериална филтрация, равнищата на пропускливост на въздух и нивата на почистване от микробно замърсяване. Той препоръча на гражданите да внимават дали закупуваните от тях маски покриват критериите, а на производителите - да поставят маркер върху продуктите си, че отговарят на изискванията.

Около 800 компании произвеждат хирургически маски в Турция, като общият им капацитет в момента е 40 милиона маски на ден, посочва агенцията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"