Търговията води до ръст на търсенето на складове

Над 1,2 млн. кв.м са модерните халета в столицата

3% са свободните площи

Равно поле и Елин Пелин се развиват като индустриални зони

Пазарът на бизнес имоти в столицата е доминиран от проекти за собствено ползване и строителство на складове по поръчка, коментираха брокери. Логистични компании и търговци на едро се развиват много добре, което води до ръст на търсенето на складове. Онлайн търговците имат минимален дял от складовите площи, тъй като големите „играчи“ на пазара имат бази в Румъния, а останалите имат и традиционни магазини.

Над 1,257 млн. кв.м са модерните индустриални площи в София. По данни на брокерите над 50% от строящите се към момента складове в района на София нямат договорен ползвател и са предназначени за отдаване на свободния пазар. Общо предвидените за завършване индустриални площи в столицата и близките индустриални зони са близо 146 хил. кв.м. През 2019 г. общата площ на завършените площи беше около 230 хил. кв.м, като най-големият новооткрит проект за периода беше логистичната база на голям търговец за стоки за дома в Икономическа зона София – Божурище.

Най-активно развиващите се индустриални зони край София са Равно поле и Елин Пелин, както и Икономическа зона София – Божурище, където вече се оформиха големи проекти с производствени и логистични имоти. Районът около Национален индустриален парк Хемус (Кремиковци) и зоните около местността Голяма локва до бул. „Ботевградско шосе“ и околовръстния път също имат голям потенциал за развитие на нови проекти, коментираха представители на компания за недвижими имоти.

В старите индустриални зони в рамките на столицата, като Гара Искър, Военна рампа и Илиянци също има примери за ново строителство на вътрешноградска логистика и преструктуриране на имоти.

“Изминалата година като цяло се отличаваше с висока активност в придобиването на парцели и развитието на нови проекти в индустриалния сегмент. Тази тенденция продължава и през 2020 г., поддържана от разрастването на сектори като логистиката, куриерските услуги и търговията“, обобщи Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в консултантска компания за имоти.

Наемите остават до 3,8 евро/кв.м за големи площи (над 10 хил. кв.м) и 4-4,2 евро/кв.м за средно големи площи, без такса за поддръжка на халето. В София делът на свободните площи в сегмента остава в рамките на 2-3%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"