Управителят на болницата в Бяла Слатина пред "Труд": Веселин Искърски се извини за публикуваното видео

За няколко години успяхме да ренориваме почти цялата база, обясни Николай Димов

Болницата в Бяла Слатина е в готовност да посрещне евентуална епидемия от COVID-19. Това увери управителят Николай Димов пред "Труд", след като пациентът Веселин Искърски, изолиран заради съмнения за коронавирус, се оплака от условията в здравното заведение с видеоклип във фейсбук.

Малко по-рано стана ясно, че пробите на въпросния мъж и на още една жена, също със съмнения за коронавирус, са отрицателни.

"Нямам представа как се стигна до публикуването на видеото, но вероятно изолацията на пациента не му е повлияла добре", коментира казуса Николай Димов. "Смея да твърдя, че в болницата има едни прекрасни условия. С няколкогодишен труд с екипа на общината успяхме да изправим една почти фалирала болница на крака - да реновираме цялата база, да изградим бани и тоалетни във всички стаи", добави управителят.

Той обясни, че има готовност за преобразуването на вътрешното отделение, за да могат там да бъдат настанявани пациенти, инфектирани с коронавирус.

"Нямахме времето да ремонтираме тази конкретна стая и предвид кратките срокове - пациентът беше докаран в петък, трябваше да реагираме достатъчно бързо, за да можем да го настаним, така че да го изолираме от обществото и медицинския персонал", обясни още Димов. Той припомни, че пациентът сам е потърсил лекарска помощ с повръщане и след като е съобщил, че се е завърнал от Брюксел, екипът на Спешна помощ го е транспортирал в Бяла Слатина.

Според управителя, след изписването му Веселин Искърски се е извинил за публикуваното видео и обяснил, че не е предполагал, че ще предизвика такъв интерес с него. "Аз лично го изпратих при изписването. Считам, че по-скоро от скука направи тази медийна сензация, отколкото поради някакви основателни причини. Медицински беше обгрижен, въпреки не до там добрите условия в стаята, които са различни от тези в ремонтираната част на болницата", каза Николай Димов.

Относно готовността на лечебното заведение за приемане на пациенти с усложнения от коронавирус управителят обясни, че разполагат с централна кислородна инсталация, както и с индивидуални бутилки. Болницата има и два респиратора за механична вентилация, единият от които е мобилен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Биляна Веселинова и Цветан Томчев, пратеници на "Т

Този уебсайт използва "бисквитки"