Учени предвещават „ерата на пожарите”

Огненият обръч около Арктика се вижда от космоса

Изхвърлената пепел ще увеличи топенето

Страховитите горски пожари в Сибир станаха повод учени да припомнят прогнозата си, че планетата ни ще навлезе в пироцен или „ерата на пожарите”, съобщава Дойче веле.

Йохан Георг Голдамер, който ръководи Глобалния център за наблюдение на пожарите - част от Института за химия „Макс Планк” към Университета във Фрайбург, Германия, изследва горските пожари в Сибир повече от 25 години. Още през 1993 г. професорът прогнозира, че те ще зачестят - в мащабите, които наблюдаваме днес.

Голдамер добавя, че понякога горските пожари имат и конструктивен елемент, тъй като насърчават естествения растеж на дърветата. Но заради липсата на устойчиво горско стопанство и климатичните изменения на много места времето за възстановяване не е достатъчно. Например в тайгата процесът отнема няколкостотин години.

Според Голдамер наблюдаваните тенденции са предвестник на нова геоложка ера. „Ние живеем в антропоцена. Но тази епоха си отива, за да бъде сменена от следващата, която ние от нашата общност наричаме пироцен - „епохата на пожарите”.

Всъщност огнен пръстен е обхванал цяла Арктика - Сибир, Северна Европа, Гренландия, Аляска... Огнищата се виждат от Космоса, а димът от тях се разпростира на стотици километри.

В канадската провинция Албърта само един от пожарите е достигнал площ, колкото Люксембург. Според Световната метеорологична организация арктическите пожари от юниса изхвърлили в атмосферата 50 мегатона въглероден диоксид - колкото създава Швеция за цяла година.

Арктическите пожари предизвикват и друга тревога - пепелта, която изхвърлят, може да падне върху снежна и ледена покривка, което ще я направи по-тъмна и вместо да отразява слънчевата светлина, ще я поглъща. Това ще увеличи топенето, включително на постоянно замръзналата почва, което може да ускори отделянето на метан и глобалното затопляне.

 

Огнищата в Сибир са 248

Поне 27 млн. евро щети в Красноярския край

]
Пожар в района на Чита в Забайкалския край.

На територията на Сибир има 248 огнища на горски пожари, съобщи вчера говорителят на руското министерство на извънредните ситуации Павел Винаков, цитиран от ТАСС.

В Красноярския край огнищата са 111 с обща площ над 8 000 000 декара, в Иркутска област - 136 пожара с площ над 6 000 000 декара. Има още три пожара в Омска област, два в Томска област и един в Алтайския край.

За погасяването на пожарите са мобилизирани силите на шест административни единици в Сибирския федерален окръг. На земя работят 505 човека и 29 единици техника, а от въздуха действат четири самолета Бе-200, три хеликоптера Ми-8, един хеликоптер Ми-26 и един самолет Ил-76, посочи ТАСС.

Икономическите щети, нанесени от огнената стихия в Красноярския край, ще възлязат на не по-малко от 2 милиарда рубли (27,5 млн. евро).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"