Филми за Фелини и Тарковски на „Киномания”

Двамата промениха европейската култура на XX век

Какво е вдъхновявало големия режисьор Андрей Тарковски? Какво е преживявал и какво е искал да постигне в общуването си със своите зрители? Отговор на тези въпроси дава документалният филм “Андрей Тарковски. Киното като молитва”, който е включен в програмата на “Киномания”.

Режисьор е синът на Тарковски - Андрей А. Тарковски. В рубриката “Киното и неговата история” ще бъде излъчен и още един документален филм за друг титан на седмото изкуство - Федерико Фелини. Заглавието е “Фелини без край”. Двамата промениха европейската култура на XX век.

“Поставих си за цел да отведа зрителите обратно до изворите на режисьорската мисъл и да споделя емоцията от срещата с великия творец, великата личност и водач в живота, какъвто беше моят баща”, споделя Андрей А. Тарковски. Освен че зрителите ще надникнат зад кулисите на творчеството на Тарковки, те ще могат да чуят и неизползвани досега записи на поемите на Арсений Тарковски - един от великите руски поети на XX в. и баща на режисьора.

“Фелини без край” черпи от огромния архив на италианската обществена телевизия RAI, филмът е ценен и с оригиналните свидетелства на хора, работили с маестрото. Започвайки от запознанството си с Фелини в Римини, Еудженио Капучо продължава с нови открития за “тайния свят” на Фелини, който никога не остава напълно разкрит.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"