Флуоритът цепи мрака

Вълшебният кристал мени цвета си и фосфоресцира

Има поне 30 приложения в бита

а изпитите на живота и за изпитите в живота флуоритът е безценен съюзник. Той е като треньор за ума: помага му да се подготви, като засилва остротата, паметта, концентрацията и аналитичните му качества. Обгръща аурата ни като нематериален щит, за да станем “невидими” за енергийни вампири и магьосници. Отблъсква всякакъв вид психоатаки. Крехък и безкрайно красив минерал с огромен брой различни приложения в почти всички сфери - от металургията, през оптиката до производството на ядрено гориво.

[modula id="3413555"]

И преди 3000 г., и сега, флуоритът цепи мрака. Египтяни, римляни и елини правели от него украшения, разкошни купи, вази, фигурки и дори витражи на прозорци. В съвременността флуоритът има поне 30 приложения в бита: в химическата индустрия, металургията, за производство на стъкло, керамика, цимент, оптически елементи, високооктанов бензин, ядрено гориво и в ракетната техника, като окислител (елементарен флуор). От него се правят фотополимерни пломби, покритие за обективи, получава се флуороводородна киселина, натриев флуорид, изкуствен криолит и фреони. В оптиката флуоритните лещи имат ниска дисперсия и проявяват по-малко хроматична аберация, което ги прави ценни за направата на микроскопи и телескопи.

Но днес искаме да представим флуорита в цялата му красота: като ювелирен материал и като магически помощник.

Флуоритът е безценен съюзник за всички лечители и емпати, тъй като създава непробиваем енергиен щит, който ни прави “невидими” за енергийни вампири, врачки, магьосници и всякакви хора, които се опитват да ни навредят. Зад защитния балон на флуорита те не могат да доловят честотата на нашите вибрации и по този начин не могат нито да ни засегнат, нито да се закачат за нас. Обяснимо е защо литотерапевтите, шаманите, маговете и хората, които работят за своето духовно развитие, така обичат този камък.

Той е първият ни избор, ако се опитваме да се концентрираме, да вкараме живота си в рамки, да подредим чекмедженцата на съзнанието си и да видим ясно кои хора и дейности са “вампирите”, които изцеждат жизнените ни сили и кои са “ангелите”, които ни зареждат, обяснява австралийският литотерапевт Адам Баралет. Разчиства менталната мъгла - това е състояние, при което се чувстваме объркани и обгърнати в неяснота, сякаш сетивата и целият ни ум са обвити в памук. Освен че прояснява ума и съзнанието, флуоритът помага да си припомним детската игривост, да се свържем с детето в нас и да почерпим от вродената му мъдрост. Под мекото и благотворно въздействие на красивия кристал задълго ще съхраним младостта.

Името му произтича от латинското fluere и значи “течащ”. Кръстник му е бащата на минералогията саксонецът Георг Бауер (1494-1555). И тъй като флуоритите често променят цвета си под UV светлина, на тяхното име било кръстено и явлението - флуоресценция. Част от флуоритите стигат и по-далеч в светлинните свойства и светят в мрака, след като са били нагряти, тоест проявяват и фосфоресценция.

Флуоритът, наричан още флуорспар, е минералната форма на калциевия флуорид с химическа формула CaF2. Принадлежи към халидните минерали (друг широко разпространен минерал от класа на халидите е халитът, известен още като каменна сол). Чистият флуорит е прозрачен, както при видима, така и при ултравиолетова светлина, но примесите обикновено го правят цветен минерал. А когато казваме “цветен”, имаме предвид че може да се срещне във всички цветове, като често прелива в два, три или повече цвята. Шареният дъгов флуорит съдържа ивици от всички тези цветове.

По скалата на Моос за твърдостта на минералите, която се базира на сравнението на твърдостта на надраскване, определя стойност 4 като флуорит. Диамантът е с най-висока степен - 10. Това означава, че флуоритът не е много подходящ материал за украса на пръстени или гривни, тъй като е крехък и лесно може да се надраска или счупи. Това се компенсира от кристалната му чистота и красивите цветове, така че от флуорит се изработват разкошни обици и колиета.

Заради широкото му разпространение по цял свят ментета на флуорит не се правят. Причината е, че играта на цветовете му е сложна за имитация, а пък цената на минерала е доста ниска и не е рентабилно да се фалшифицира.

 

Смрадливко крие опасен газ

Камъкът на Луцифер е почти черен

Флуоринът отделя неприятна органична миризма

Вид флуорит си е заслужил епитета “смрадливко”, защото при нараняване излъчва отвратителна миризма. Тя се дължи на това, че в недрата му има миниатюрни джобчета с чист флуорин - газ, който принципно не се намира в свободно състояние в природата. Флуоринът е силно реактивен, експлозивен и ужасно опасен за хората. Но за щастие, е още по-силно вонлив, така че лесно се надушва, дори да е в съвсем минимални количества. Камъкът, в който пребивава флуоринът, се нарича антозонит. Той е грозноват на вид, на цвят е тъмновиолетов, почти черен. Известен е още като “камъкът на Луцифер”.

 

Стрелецът да го избягва

Носи пари на Рибите

Флуоритът се препоръчва за Водолей, Близнаци, Везни, Риби и Козирог. Рибите ще добият по-добро самочувствие, но на тях камъкът може да донесе и материално благополучие. Близнаците ще спрат да се лутат и ще успеят да вземат правилните решения. За Везните е полезен с това, че им осигурява енергийна защита. Кристалът помага за изява на скритите таланти на Козирозите. Единствено Стрелците трябва да го избягват. Останалите знаци спокойно могат да носят този красив минерал, особено ако усетят влечение към него. Най-добре е флуоритът да се носи на висулка, като непременно трябва да е на нивото на сърцето.

 

Мъгла и дим

Пречиства се с вятър

За разлика от кристали като молдавита, аметиста и др., които повишават вибрациите и ни отнасят в други измерения, флуоритът заземява, връща ни към реалността. Той изчиства ума. Изостря го и ни позволява да подредим мислите си, да видим ясно как трябва да постъпим и да структурираме действията си. В същото време успокоява и е благодатен за деца, страдащи от аутизъм или разстройства на вниманието. Помага при нощно скърцане със зъби. Ако държим кристала, докато учим, ще запомним много по-добре материала, особено в комбинация с есенциално масло от розмарин.

Можем да облекчим страданията си, ако поставим камъка на болното място и се концентрираме в опит да открием епицентъра на болката и да насочим енергията на кристала към нея. Всеки цвят “работи” за различни заболявания: жълтият действа на храносмилателната система, синият - на дихателната, зеленият отговаря за сърцето и кръвоносните съдове, розовият помага при артрит и схващания, а лилавият - при главоболия. Пъстрият помага при всички тези случаи. Сряда е денят за работа с флуорита. Пречиства се най-добре, ако го изнесем навън във ветровит ден или ако го прекадим със суха китка розмарин.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"