Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души

552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

НАП събра за касата 2,63 млрд. лв.

Здравните вноски на 4 млн. българи се плащат от държавния бюджет. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Валентина Найденова. Отделно 552 хил. българи не са осигурени, като много от тях са в сивата икономика. При 7 млн. души население се оказва, че само около 2,5 млн. плащат сами здравните си вноски. А събраните от НАП здравни вноски за 2018 г. са 2,63 млрд. лв.

Държавната хазна плаща здравните вноски на държавните служители, полицаите и военните, като през 2018 г. те са 86 048 щатни бройки. Отделно бюджетът плаща здравните вноски и на пенсионерите, хората, които получават обезщетения за безработица или социални помощи, студентите, хората до 18 години и затворниците. През 2018 г. това са 3,91 млн. души.

От НАП са направили анализ за здравно неосигурените граждани. Сред тях са безработните без право на обезщетение (130 хил.) и тези, които за част от годината имат право на обезщетение, но за останалите месеци трябва сами да плащат здравните си вноски (72 хил.). Завършилите средно образование сами трябва да плащат вноските си за месеците докато започнат работа или влязат във ВУЗ, но често не го правят. Много самоосигуряващи се декларират здравни вноски, но не ги плащат. Неосигурени са и други близо 260 хил. души, като голяма част от тях са в сивата икономика, посочва Горанов. Тук влизат нелегално наети работници, сезонни работници в чужбина и хора със свободна професия като занаятчии и консултанти, които не се осигуряват.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"