Четири държави искат бг лекарството срещу COVID-19

Молекулата ще стане актив на държавата, в която са разположени инвеститорите

Вирусът е коварен и засяга имунната система

Интерес към лекарствената молекула срещу COVID-19, която разработват българите от фирмата Micar 21, има от САЩ, Израел, Великобритания и Южна Корея. Това съобщиха собствениците на компанията за „Труд”. След като обявиха, че са открили молекулата и изготвиха нейн 3D модел, те започнали преговори с инвеститорски групи и фармацевтични компании от цял свят. В предлаганите договорки има условие, което предвижда, молекулата да стане актив на държавата, в която са разположени инвеститорите, и срещу предоставянето на средствата те да решават как лекарството ще се произвежда, в какви количества и на какви пазари ще се продава.

В най-напреднал стадий са преговорите с американските инвеститори. Те са доста фокусирани, бързи и ориентирани към разглеждане на много варианти в борбата с болестта, коментират създателите на компанията - Димитър Димитров и д-р Филип Фратев.

„В рамките на изминалия месец и половина разработихме още два подхода към болестта, използвайки нашето преимущество в опита ни с протеините от CCR1-CC10, традиционно свързващи се с имунната система, метастази, ХИВ, където имаме първи в класа си малки молекули с най-висока активност и селективност, които доказваме чрез научни статии, експерименти, изследвания в най-големите лаборатории в света”, посочват разработчиците.

През последните две седмици няколко медицински проучвания валидирали, че техният троен подход е коректен. „Вирусът е наистина коварен и влиза в редица клетки чрез различни механизми и по подобие на ХИВ засяга и Т клетките, тоест имунната система. Механизмът на навлизане в последните е различен от останалите клетки и нашите налични съединения са добро решение в тази насока. На практика нямаме конкуренти. Останалите компании работят по други методи и в различни области”, посочват учените.

 

На този етап

Тестват лека във Франция и САЩ

Лаборатории за биологични анализи във Франция и САЩ тестват лекарствената молекула срещу COVID-19, която българската биотехнологична компания е открила. При първоначалните изследвания фирмата получила обнадеждаващи резултати от лабораториите, което давало поле за по-нататъшно развитие на лекарствен продукт.

Според разработчиците лекарствената молекула, която те открили, предпазвала здравите Т клетки от вирусна инфекция, като блокирала коронавируса да влезе в организма на човек.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"