Шуменски села стягат протести заради безводието

Заради продължителната липса на дъждове в седем населени места от област Шумен е въведен режим на водата. Шест села чакат вода по ден, някои са разделени на две махали и се редуват.

От петък режим има и в град Върбица, където чешмите пресъхват от 19 ч. вечер до 10 часа сутринта. От ВиК-Шумен призовават хората да пестят водата, да не се поливат с нея градините със зеленчуци. Кметовете на населени места трябвало да подпишат протоколи, че ще предупреждават стопаните и ще следят водата да не се разхищава, но някои първенци са отказали.

В шуменските села Ивански и Друмево зрее протест и местните хора се готвят за гражданско неподчинение и затваряне на пътища в средата на август. В село Ивански вода трябва да има на четни дати, а в близките Вехтово, Кладенец и Друмево на нечетни. Според хората този порядък не се спазва. Те настояват, че има начин как да се облекчи положението им с по-мощни помпи и искат водоснабдителното дружество да направи инвестиции.

В Ивански освен безводието, хората недоволстват и от отлагането ремонта на 4 улици със средства от фонд "Бедствия". Парите са отпуснати и ако не се вложат, трябва да бъдат върнати този месец, алармират селяни. Затова се готвят да блокират главния път Шумен-Карнобат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"