Щети за над 110 000 лева нанесоха пожари в горите

33 пожара са възникнали от началото на годината до момента на територията на Североизточното държавно предприятие. Засегнати са били 629 декара, съобщи инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в предприятието. Девет от пожарите са в горските територии на ДГС-Варна, осем в ДЛС-Шерба, три в ДЛС-Балчик, по две запалвания са гасени от служители на ДГС-Шумен, ДЛС-Паламара и ДГС-Омуртаг. В ДГС-Генерал Тошево, ДГС-Суворово, ДЛС-Черни Лом, ДГС-Нови пазар, ДГС-Провадия, ДГС-Върбица и ДГС-Търговище горските са гасили по един пожар от началото на годината до момента.

Всички пожари са низови, а най-много са засегнатите широколоистни гори - 555 декара. 21 от запалванията са поради небрежност, а при 12 от пожарите извършителите не са известни. Щетите са за 110 000 лева.

191 служители на горските и ловни стопанства, 164 огнеборци и 38 доброволци от вилни зони и села в близост до пожарите са участвали в потушаването на пожарищата. В борбата със стихията са използвани 53 специализирани автомобила на пожарните по места и 82 коли на териториалните поделения. СИДП разполага и с осем противопожарни автомобила, които са готови във всеки един момент да се насочат към точки на запалване в Североизтока.

Засушаването през последните месеци, както и високите температури повишават риска от пожари. "Напомняме на гражданите, че не трябва да се пали огън в близост до горските територии, защото пламъците се разпространяват много бързо, особено когато има вятър, а щетите са значителни", каза инж. Саров. Той благодари на всички, които подават сигнали на телефон 112 или в стопанствата, като каза че и занапред горските и огнеборците ще разчитат на наблюдателността и бързата реакция на хората, които са станали свидетели на пожар или бракониерски набези в горите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"